Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lagde bråk i omringet småby

11 rånere pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRØMSTAD/OSLO (Dagbladet.no): Selv om det var langt roligere i Strømstad skjærtorsdag i år, sammenlignet med tidligere år, så var det en del nordmenn som lagde bråk.

Totalt 11 personer ble pågrepet av politiet i Strømstad.

Sperret sentrum

Etter gjentatte år med fyll og bråk bestemte politiet og lokalpolitikerne i Strømstad seg for å ta av seg silkehanskene denne påsken.

De var lei fulle ungdommer som ravet rundt i byen, kjørte uansvarlig og spilte høy musikk.

Med store murblokker, gjerder og synlig politi er sentrum av den lille svenske skjærgårdsbyen fysisk avstengt. Shoppingglade nordmenn som kommer med buss blir stanset en kilometer fra butikkene og må gå det siste stykket inn til sentrum.

Glad ordfører

Fordi det regner i Strømstad er det ingen som gidder å spasere én kilometer. I tillegg er det knapt noen parkeringsplasser å oppdrive.

PÅ VAKT: Godt synlig politi holdt bilrånerne unna Strømstad i dag. Bilene sirkulerte i stedet rundt byen. I ettermiddag regner politiet med at ungdommene løser seg opp og samles i Halden på norsk side av grensen. Foto: KURT T. PEDERSEN
PÅ VAKT: Godt synlig politi holdt bilrånerne unna Strømstad i dag. Bilene sirkulerte i stedet rundt byen. I ettermiddag regner politiet med at ungdommene løser seg opp og samles i Halden på norsk side av grensen. Foto: KURT T. PEDERSEN Vis mer

- Jeg er strålende fornøyd. Vi har ikke hatt noe bråk, slik vi har vært plaget med tidligere år, sier en smilende ordfører Erland Lundqvist til Dagbladet.no.

Han mener tiltakene som er satt i verk var helt nødvendige fordi situasjonen var ute av kontroll i påsken i fjor.

Selv om ordfører i Strømstad er fornøyd raser byens handelsstand. Kundene borte og omsetningen er nær null.

- Dette er en katastrofe for oss som driver butikk i Strømstad. Jeg har ikke hatt en eneste kunde de første to timene i dag, sier butikkeier Pia Tisell i Stens Barnekläder til Dagbladet.no.

Sammenlignet med Gaza

Hun har advart, i likhet med en rekke andre butikkeeiere, at Strømstad ville bli en øde by om sikkerhetstiltakene som er innført ble iverksatt.

- Skjærtorsdag er normalt en meget god handledag. Jeg regner med at to tredeler av all omsetningen har forsvunnet i dag, sier Tisell til Dagbladet.no.

Hun mener politiet fint kunne sluppet busser med pensjonister fra Norge forbi sperringene. Nå er alle utestengt.

Lagde bråk i omringet småby

En annen som deler Tisells vrede over lokalpolitikernes avgjørelse er ordførerkandidat Anders Olsson. Han driver en kafe i Strømstad og har knapt hatt kunder innenfor døren i dag.

- Vi som driver butikker ble ikke hørt før dette ble iverksatt. Det er steinblokker over alt og sperringer. Strømstad ser jo ut som en krigssone på Gazastripen, sier Olsson.

Han mener nordmenn og rånerne i påsken ikke oppfører seg noe verre enn hva svenskene gjør på Sankthansaften i juni.

- Da stenger de ikke Strømstad, bemerker Olsson.

Politisuksess

Politiet betegner operasjonen som svært vellykket. Rundt 35 tjenestemenn er ute i gatene. Vanligvis er det to. I tillegg er rundt 15 ansatte i politiet og domstolen satt i beredsskap om mange skulle bli innbrakt.

Så langt har ingen blitt bøtelagt eller pågrepet. En rekke biler er stanset i promillekontroll, men ingen er blitt tatt.

- Det har vært langt færre biler og mennesker i Strømstad skjærtorsdag i år, sammenlignet med tidligere år, sier politibetjent Rickard Fremark til Dagbladet.no.

Tomt på polet

Fordi det ikke er noen parkeringsplasser å oppdrive sirkulerer busser og biler i kø rundt sentrum. De aller fleste gir opp og snur. Utenfor byen er det nemlig trafikkaos, og alle beveger seg mot kjøpesenteret ved Nordby vekk fra sentrum.

Systembolaget (svensk Vinmonopol) er som regel fullt til randen på en dag som dette. I dag er det heller glissent mellom hyller med rødvin og vodka. Det til tross for at butikken ligger utenfor sentrum. Årsaken til omsetningssvikten er at det ikke finner ledige parkeringsplasser i nærheten.

- De som tjener på dette er de som driver kjøpesenter på Nordby. jeg har hørt det er fullt der i dag. Vi som har mindre butikker i sentrum av byen er taperne, sier Pia Tisell.

INGEN KØ: De tre nordmennene Roar Arnesen (f.v), Jan Sivertsen og Tom Arne Olsen har kommet til Strømstad med båt fra Porsgrunn. De er strålende fornøyd med at byen er stengt for biler for da slipper de å vente lenge på pilsen i kafeene.
POLITIMUR: Slik blir handleglade nordmenn møtt i Strømstad i dag. Handelsstanden raser over tiltakene som skal stanse bilrånere.
OPPGITT: Da Dagbladet.no besøkte Pia Tisells sin butikk ved 12-tiden i dag hadde hun ikke hatt en eneste kunde i lokalet de to timene hun hadde vært åpen.
KATASTROFE: Kafeeier Anders Olsson og hans samboer Anett Andersson grøsset over de få kundene som kom innom etter politiaksjonen i Strømstad i dag.
BLID ORDFØRER:</B> Ordfører Erland Lundqvist trosset regnet og smilte fra øre til øre da han spaserte gjennom den folketomme byen sin i formiddag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media