Lagde falske 1000-lapper for 1,1 mill.

55-åringen produserte falske pengesedler tilsvarende nærmere 1,1 million kroner, for å hjelpe sin samboer ut av prostitusjon og narkotikamisbruk, samt slette hennes narkogjeld på 15000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De falske 1000-lappene fra 55-åringens millionproduksjon kan fortsatt være ute blant folk, fordi en vesentlig del av falskmyntnerpengene ble satt i omløp.

Dette er en av de største og alvorligste falskmyntnersaker norsk politi har etterforsket, får Dagbladet opplyst.

Sedlene var så til de grader profesjonelt forfalsket, at de først ble fanget opp som falske i kontrollen i Norges Bank. På en del av de falske sedlene visket 55-åringen ut seddelnummeret, og skrev nye inn med PC. På den måten var de lettere å omsette.

Sedlene ble produsert på ark, tre i bredden, men skåret fra hverandre ved hjelp av linjal og skalpell.

Amfetaminkjøp

De falske pengene ble produsert på oppdrag fra en venn. Denne mannen skulle bruke falskpengene til å kjøpe amfetamin i Øst-Europa. 55-åringen skulle få et betydelig beløp i ekte penger tilbake som oppgjør for falskmyntneriet. Disse skulle han bruke til å hjelpe samboeren ut av narkokrisa.

Men politiet var på sporet, og beslagla 213000 kroner i falske sedler i en bil, angivelig ved en tilfeldighet, mens 295000 kroner ble fanget opp, etter å ha vært i omløp på Østlandet en periode. Ifølge 55-åringen kastet han noe over 300000 kroner av sedlene, fordi de var av for dårlig kvalitet. Resten av de falske sedlene er sporløst forsvunnet.

I Borgarting lagmannsrett er 55-åringen, i en rettskraftig dom, fått en straff på fire års fengsel, som han må sone to år av. To år er gjort betinget. Prøvetida er satt til to år.

Fortsatt i omløp?

Retten utelukker ikke at falske pengesedler fortsatt er i omløp som følge av 55-åringens omfattende produksjon. Falskmyntneropplegget havnet helt ut av 55-åringens kontroll.

55-åringen hadde vært ansatt i en firma i over 30 år, da han lot seg friste til å bli falskmynter. Han ervervet seg etter hvert gode datakunnskaper, og ble til slutt systemansvarlig for samtlige dataprogrammer i bedriften.

Tillit til penger

Retten legger til grunn at falskmyntneri representerer en trussel mot den alminnelige tillit til penger som betalingsmiddel.

- Av den grunn må det reageres strengt ut fra allmennpreventive hensyn i denne type saker, konkluderer retten.

55-åringen, som har vært samboer med den prostituerte kvinnen siden 1996, hadde en inntekt på 350000- 400000 kroner, da han ble arrestert.