Lagde jukserapport for ConocoPhillips

Konsulentfirma innrømmer giftmålinger som «ikke er mulig å forsvare».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:)- Stort sett alle vi syke har fått problemer med vår arbeidsmedisinske utredning fordi målinger som er sendt fra selskapet har vist giftnivåer på null, sier tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn.

Nå er Biktjørn en av forgrunnsfigurene i interesse-organisasjonen ALF Offshore, som har over hundre tidligere oljearbeidere fra Ekofisk blant sine medlemmer.

Konstruerte ufarlige giftrapporter

I går ble det kjent at det yrkeshygieniske konsulentfirmaet Occupational Hygiene Solutions (OHS) har lagt fram bevis for farlig arbeidsmiljø på Ekofisk i en fersk rapport.

Firmaet har millionkontrakt med ConocoPhillips for å gjennomføre en retrospektiv eksponeringsstudie (ERES-prosjektet), som tar sikte på å gi svar på hvilke giftnivåer Ekofiskarbeiderne har vært utsatt for. Statsråd Bjarne Håkon Hanssen har ved flere anledninger uttrykt at han har forventninger til dette prosjektet.

OHS har også tidligere hatt betalte oppdrag for ConocoPhillips. Dagbladet.no kan avsløre at OHS, på særdeles ufaglig vis, har konstruert giftmålinger for oljeselskapet som sier at oljearbeiderne i svært liten grad har vært utsatt for farlige stoffer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.