Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lagde selvmordsvideo kvelden før

Sa de var klare til å dø. Afghansk politi ransaket huset der terroristene bodde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Afghanistans etterretningstjeneste arresterte i dag en terrorist kledd i politiuniform. Mannen skal være den tredje terroristen som var med på å storme hotellet og drepe til sammen åtte mennesker, inkludert Dagbladets Carsten Thomassen.

Samtidig opplyser myndighetene at de tidlig tirsdag morgen ransaket et hus i Kabul. Det skal være huset der drapsmennene holdt til kvelden før det dødbringende terrorangrepet.

Politiet sier de har funnet en video som viser to av terroristene, Farouq og Salahuddin, som sier de er klare til å dø. Eieren av huset og hans bror er nå arrestert, melder nyhetsbyrået Associated Press.

- Jeg gjennomfører dette selvmordsangrepet for Allah, sier Farouq i videoen. Han sprengte seg selv i lufta under gårsdagens angrep.

En fjerde person, som antas å ha kjørt de tre terroristene til Serena Hotel, ble i dag arrestert i det østlige Afghanistan. Trolig var han i ferd med å ta seg over grensa til Pakistan.

Tre som stormet hotellet

Amrullah Saleh, leder for Afghanistans etterretningstjeneste, sa på en pressekonferanse i dag at det var tre militante som stormet luksushotellet i Kabul i går. En vakt skjøt og drepte en av dem på parkeringsplassen. Skuddene førte til at bombene som var festet til terroristens kropp ble utløst.

En av de andre sprengte seg selv i lufta nær inngangen til hotellets lobby, mens en tredje terrorist kom seg inn i lobbyen og begynte å skyte. Det var samme mann som ble arrestert iført politiuniform.

- Den tredje personen ser ut til å ha ombestemt seg etter å ha drept flere personer inne i lobbyen. Han utløste ikke selvmordsbomben, men skiftet klær. Da sikkerhetsstyrkene gjennomsøkte hotellet senere ble han arrestert, sier etterretningsleder Amrullah Saleh til AP.

- UTLØSTE IKKE BOMBEN: Amrullah Saleh viser her fram et tv-bilde av en mann som skal ha deltatt i terrorangrepet i Kabul igår. Mannen er i live og i myndighetenes forvaring. Foto: AP/SCANPIX
- UTLØSTE IKKE BOMBEN: Amrullah Saleh viser her fram et tv-bilde av en mann som skal ha deltatt i terrorangrepet i Kabul igår. Mannen er i live og i myndighetenes forvaring. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Saleh viste fram et bilde fra et av hotellets overvåkingskameraer som viser en mann i politiuniform som holder en pistol inne i resepsjonsområdet.

Det er fortsatt uvisst hvor mange som ble drept i angrepet. Nyhetsbyrået opererer med åtte døde. Afghanske myndigheter opplyser at tre amerikanere og en franskmann er døde. Den amerikanske ambassaden sier kun én ble drept, mens den franske ambassaden sier de ikke var klar over at de hadde mistet noen i terrorangrepet.

Mener de vet hvem som planla

Saleh mener angrepet var planlagt og styrt av Mullah Abdullah, en nær alliert av Siraj Haqqani. Haqqani er sønn av Talibans innflytelsesrike tidligere minister Jalaluddin Haqqani, og beskrives av The Long War Journal som «en av de mest innflytelsesrike opprørskommandørene øst i Afghanistan».

Den afghanske regjeringen har utlovet en dusør på 200.000 dollar for opplysninger som fører til at Siraj Haqqani blir tatt. Han skal ifølge Long War Journal være farlig ikke bare på grunn av forbindelsene med afghanske Taliban, men også fordi han har tette kontakter med al-Qaida.

Haqqani-familien leder flere moskéer og koranskoler i Nord-Waziristan. Den pakistanske regjeringen stengte Haqqani-run Manbaul Ulom-madrassaen etter den amerikanske invasjonen av Afghanistan, men skolen ble gjenåpnet i 2004.

Faren Jalaluddin Haqqani er lederen for Taliban i Nord-Waziristan.

- Han ble nært knyttet til Osama bin Laden under jihad og etter at Taliban tok kontroll ble han minister i deres regjering, rapporterte PBS Frontline i et eget dokumentarprogram om talibanlederen.

image: Lagde selvmordsvideo kvelden før
VÆPNET MANN I UNIFORM: Den afghanske etteretningssjefen viser her fram et bilde fra et overvåkingskamera i hotellets lobby, som viser en væpnet mann med pistol. Dette antas å være den tredje angriperen, som overlevde angrepet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!