Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lagde skrytevideo av nyttårsslagsmål

- Moden konflikthåndtering, mener politiet i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 00.59 inn i det nye året smalt det på Sandviken i Bergen da to ungdomsgjenger barket sammen. Masseslagsmålet utviklet seg da en gruppe 16-17 åringer på vei til fest tilfeldigvis møtte en annen gruppe på vei i motsatt retning. 

En av guttene fant frem mobiltelefonen og filmet halvveis ut i episoden.

- Det som skjedde før jeg tok frem kameraet var villere, men det rakk jeg ikke å filme, hevder 16-åringen som filmet slagsmålet. Dagen etter la han ut klippet på Youtube.

Møljeslagsmål

Jens Fredrik Ekmann ved bergenspolitiet har sett videoen på internett. Han tror i overkant mye alkohol spiller en stor rolle for bakgrunnen for slagsmålet. 

- Dette er et skikkelig møljeslagsmål. Jeg ser at en ligger nede ved et gjerde. En annen går i bakken på fortauet og en blir slått ned midt i gaten, forteller Ekmann som mener denne typen masseslagsmål ikke er vanlig.

I diskusjonsfeltet under videoen deltar flere av deltagerne i slosskampen.

«ligg merke til 1.07 når eg knocker han duden i bagrunnen», skriver en av 16-åringene. I filmen løper han mot en person og slår ham ned.

Lagde skrytevideo av nyttårsslagsmål

- Han jeg slo hadde slått en kompis. Jeg prøvde bare å hjelpe ham, sier han til Dagbladet.no. 

Han mener alle som var involvert i slosskampen var påvirket av alkohol.

Høyt testosteronnivå

Politimannen som jobber med voldsepisoder i Bergen mener dette er idiotisk og tullete oppførsel av en gjeng ungdommer som ikke vet hvilke konsekvenser slike handlinger kan få.

- Det er åpenbart mye alkohol i bildet og unge er ikke vant med å drikke. Da kan testosteronnivået bli høyt, sier Ekmann.

Grunnen til at videoen havnet på internett er ifølge han som la den ut ikke for å skryte.


- Jeg tenkte at dette var en måte å vise min nyttårsaften på, sier 16-åringen som har sett slike filmer på Youtube tidligere.

Roser kamphanene

Politiet kommer sannsynligvis ikke til å følge opp episoden. De mottok meldingen klokka 00.59 og var på stedet tre minutter senere. Ifølge politiets egen logg roet gemyttene seg da politiet ankom stedet.

- Det var muligens en legemsfornærmelse, men det ble ikke tatt ut anmeldelse, sier Ekmann.

Siden klippet ble lagt ut på Youtube har begge parter hatt heftige diskusjoner om slagsmålet i etterkant. Politiførstebetjent Ekmann roser ungdommene for å diskutere hendelsen på internett.

- Det er en moden form for konflikthåndtering, men det er ikke bra om det eskalerer til nye voldelige handlinger, sier Ekmann, som ellers sier at det var en rolig nyttårfeiring i Bergen.

- Vi hadde en atskillig roligere nyttårsfeiring enn i hovedstaden, sier den erfarne politimannen.

Ille i Oslo
En gjennomgang NTB gjorde med landets politidistrikt første nyttårsdag, var nyttårsfeiringa preget av fyll, bråk og flere branntilløp, men ikke noen veldig alvorlige saker.

Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, sier at nyttårsaften foregikk like ille som normalt.

- Det er alltid masse å gjøre på nyttårsaften, men i år var det heldigvis ikke noe veldig alvorlige hendelser, sier Hansen til Dagbladet.no.

Han forteller at det var fryktelig trykk ute i sentrumgatene. Mange slagsmål, fulle ungdommer og skytteltrafikk til legevakten preget bybildet.

- Vi hadde en episode på Rådhusplassen. En gjeng ungdommer tente på et bakkebatteri med fyrverkeri, så veltet de det slik at rakettene føyk vannrett bortover gata. Merkelig nok gikk det bra det også, sier stasjonssjefen.

Han tror nettopp fyrverkeriet bidrar til den store uroen den siste kvelden av året.

- Å fjerne fyrverkeri fra folk kan hjelpe. Det kan virke som det gir en ekstra motivasjon for utfoldelse, sier Hansen til Dagbladet.no.

Rolig i Trondheim
- Vi i Trondheim har hatt den roligste nyttårsaften på lenge når det gjelder vold og fyll, sier seksjonsleder Hallgeir Stokken hos politiet i Trondheim.

Han tror det ikke har vært så som i år de siste fem åra. 

- Litt av æren mener jeg vi i politiet skal ha. Vi var der det var mye folk. Vi tok tak i de som potensielt kunne lage bråk og fulgte opp områder tett, sier han.

Han forteller at bortsett fra noen mindre alvorlige sykebesøk gikk nyttårsaftenen smertefritt.

- Ungdommen oppførte seg bra. Det hjelper veldig at vi er tilstede både uniformert og sivilt, sier Stokken. 

Også i  Tromsø var nyttårsfeiringa litt roligere enn vanlig.

– Vi er fornøyd, sa operasjonsleder Bengt Giæver Johansen i Troms politidistrikt til NTB første nyttårsdag.

Dagbladet.no har valgt å stenge debatten i denne saken siden flere debattanter har lenket til en versjon av klippet der deltagerne i slagsmålet er identifiserbare. Vi beklager dette. Red anm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media