Lager drapsprofil på skoleelever

Politidirektoratet vil forebygge skoleskyting.

LAGER PROFIL: Politidirektoratet, her ved politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
LAGER PROFIL: Politidirektoratet, her ved politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Morten Holm / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Politidirektoratet har laget en profil på skoleelever som kan bli potensielle drapsmenn.

Profilen blir nå sendt ut til alle landets politidistrikter som en hjelp til å forebygge skyteepisoder på skolene. Direktoratet ber samtidig Kunnskaps- departementet om å sende ut profilen til alle skolene, skriver Aftenposten.

Ifølge profilen er den potensielle gjerningsmannen ensom, våpeninteressert, har et hat mot stedet og institusjonen der man føler seg som taper, er i mental ubalanse, er interessert i voldelige dataspill og nettsteder, og er ellers tilsynelatende helt vanlig.

Politidirektoratet anbefaler at skolene gjør systematiske trusselvurderinger som tar for seg hva elevene sier og gjør. Politiet anbefaler skolene å samarbeide med andre instanser om enkeltelever, arrangere bekymringssamtaler og skaffe seg trusselforståelse når det gjelder elevenes situasjon på og utenfor skolen, og i tillegg arrangere øvelser.

Hensikten er å fange opp signaler tidlig, og å gripe inn og forebygge alvorlige hendelser. Politiet skal invitere til møter med skoleledelsen, og det er møteplikt.

- Vi ønsker på ingen måte å skremme elever, lærere eller foreldre. Dette er ment som et forebyggende spor med en lav profil. Det er viktig at lokalt politi og skolene har en dialog for å kunne fange opp faremomenter, sier politiinspektør Per-Jacob Solhaug ved seksjon for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet.(NTB)