Kriminalitet i arbeidsmarkedet:

Lager falske pass med identiteten til brasilianske fotballstjerner. Slik etablerer kriminelle seg i Norge

I ny bok av Einar Haakaas beskrives det hvordan albanere bruker falske identiteter til å tjene seg rike på å drive ulovlig arbeid på makt-boliger som statsministerboligen.

FOTBALLSTJERNER: Ifølge forfatter Einar Haakaas har kriminelle som har etablert seg i Norge laget falske pass med blant annet identiteten til brasilianske fotballstjerner. Foto: REUTERS / Leonhard Foeger / NTB scanpix
FOTBALLSTJERNER: Ifølge forfatter Einar Haakaas har kriminelle som har etablert seg i Norge laget falske pass med blant annet identiteten til brasilianske fotballstjerner. Foto: REUTERS / Leonhard Foeger / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Aftenposten-journalist Einar Haakaas nye bok «Svartmaling – kriminelle bygger Norge» beskriver forfatteren hvordan albanske kriminelle nettverk har jobbet tett på makta i Norge, under radaren til politiet.

Kriminelle har utført malerarbeid i regjerings- og politibygg, som den nye statsministerboligen og Regjeringskvartalet.

Forfatteren hevder at nettverkene av albanske kriminelle, som i stor grad har tatt over norsk malerbransje, dropper skatt og arbeidsgiveravgift og får refundert merverdiavgift ved fiktiv fakturering.

Med falsk identitet får de kriminelle arbeidstillatelse i Schengen-området. I Norge får de falske ID-ene godkjentstempel.

- Jeg tenker at de er ganske oppfinnsomme og relativt kreative, sier forfatter Haakaas til Dagbladet om de falske identitetene.

Han viser til at noen av dem også har tatt i bruk identiteter til kjente brasilianske fotballspillere, og kommet seg unna med det.

Ble «italiener»

Boka beskriver hvordan de kriminelle kommer seg til Norge og kan drive ulovlig arbeid i landet.

- Noen har opp til 11 ulike falske identiteter. Som det har blitt sagt; er du kriminell i Norge uten falsk identitet, er du dum. Fordi det er så lett å drive alt under falsk identitet, sier Haakaas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer