Lager felles forsvars- politikk

På oppdrag fra Kristin Halvorsen arbeider nå SV-veteranen Stein Ørnhøi for en felles plattform i forsvarspolitikken mellom Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Ørnhøis partnere er forskere fra Europaprogrammet, ekspolitikere og fagforeningsfolk. Partilederne Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg er etter det Dagbladet erfarer fullt ut informert om samtalene på bakrommet. Målet er å rydde forsvars- og sikkerhetspolitikken av veien som stridsspørsmål mellom SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet og danne grunnlag for en felles plattform for et eventuelt regjeringssamarbeid etter valget neste år. Stein Ørnhøi vil ikke kommentere noe i sakens anledning, utover å si:

- Løpende kontakt

- Jeg gir full støtte til det partiet og stortingsgruppa gjør i sakens anledning. - Men hvis dette arbeidet bærer frukter? - Da kan det vise seg å bli et vannskille i norsk politikk, sier Ørnhøi, som var med på å stifte SF våren 1961. SVs forsvarspolitiske talsmann Kjetil Bjørklund bekrefter at det pågår løpende samtaler med en rekke ressurspersoner. Foreløpig er det ikke snakk om noen formalisert prosess, men informerte kilder sier samtalene vil intensiveres og bli mer organiserte når sommerferien er over. Ingen av de involverte ønsker å gå ut offentlig med detaljer i prosessen og viser til dårlige erfaringer med den såkalte Majorstua-kanalen, der Erik Solheim spiller en sentral rolle. Avsløringen av dette nettverket som drøftet utenrikspolitikk, skapte intern uro både i SV og Arbeiderpartiet fordi samtalene ikke var forankret i de respektive partiledelsene. En sentral figur blant Stein Ørnhøis samtalepartnere er flaggkommandør Jacob Børresen som er medlem av Arbeiderpartiet og seniorkonsulent ved Europaprogrammet.

På glid

Også lederen for Norges Offisersforbund, Peter A. Moe, er etter det Dagbladet forstår med i samtalene. Tidligere har Moe markert seg kraftig mot SVs forsvarspolitikk, spesielt forslagene om drastiske kutt i forsvarsbudsjettet. - Det er ikke ugunstig sett fra Forsvarets side med et regjeringsalternativ, men da må vi innse at SV kommer til å få innflytelse. Derfor er det viktig å få til en enighet om de overordnede linjene i forsvars- og sikkerhetspolitikken, sier han.

Ringrev

Med i den foreløpig uformelle prosessen er også Senterparti-veteranen Johan J. Jakobsen. - Velferdspolitikken er for viktig til at Ap, SV og Sp skal ri kjepphester i forsvarspolitikken, sier Jakobsen.

SENTRAL: SV-veteran Stein Ørnhøi.
SAMTALEPARTNER: Sp-veteran, Johan J. Jacobsen.
SAMTALEPARTNER: Flaggkommandør Jacob Børresen.
SAMTALEPARTNER: Offiserforbundets Peter A. Moe.