Lager hage for Igor-pengene

MONTSJEGORSK (Dagbladet): Igor Karol er bare en av 215 psykisk og fysisk utviklingshemmede barn som bor ved sykehjemmet i Montsjegorsk. Nå får alle barna - og de ansatte - nytte av de nesten 600000 kronene fra Marit Sundberg. Ett tiltak er å bygge opp en liten hage utenfor hjemmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter russiske forhold er beløpet uvirkelig høyt. Direktør Olga Polgarskaja var da også jublende glad. Mens RiTø-legene fortsatt undersøkte Igor med tanke på operasjon lørdag, ga hun klart uttrykk for bitterhet:

- For meg er Igor bare en av 215 unger. Alle er «mine» barn. Alle har bruk for bedre vilkår. Men dere nordmenn har valgt Igor, og da må orkesteret bare spille opp. Så får skjebnen avgjøre.

Bygger hage

Og skjebnen avgjorde - representert ved legene fra RiTø. Kort etter at sykehjemsdirektøren hadde hatt sin utblåsning, ble det klart at risikoen ved å flytte Igor til Norge er altfor stor. Hvilket Olga Polgarskaja allerede hadde forutsett. Hun ga klart uttrykk for at Igor har det optimalt på sykehjemmet - og at han aldri vil bli i stand til å fungere i rullestol eller utvikle sitt intellekt. Etter å ha kommet seg over det første sjokket, ba Marit Sundberg om en privat samtale med Olga. Tobarnsmoren fra Sortland donerte der og da de 600000 kronene til sykehjemmet. En jublende sykehjemsdirektør kastet seg om halsen på Marit, og fortalte at hun har visjoner om hvordan noen av pengene kan brukes.

- Jeg vil bygge opp en liten hage og en lekeplass der ungene kan være ute.

Trenger mer omsorg

I tillegg sa direktøren at hun trolig vil skifte ut alle vindusrutene. Flere av dem har sprekker, og det er svært trekkfullt ved hjemmet. Marit Sundberg håper at noen av pengene brukes til å ansette flere sykepleiere. Et ønske som trolig vil bli oppfylt. Besøket fra Norge fortalte nemlig at de syke barna hungrer etter omsorg. De av dem som hadde gripeevne, «nektet» å slippe gjestenes hender. De mest utviklingshemmede ungene gjorde som Igor - lagde go'lyder og lo frydefullt over hvert stryk på kinnet. Direktør Olga skal administrere pengebeløpet på vegne av den statlige institusjonen. Marit Sundberg vil følge opp, men kommer ikke til å detaljstyre Olga.

  • Igor-aksjonen er nå blitt til Montsjegorsk-aksjonen. Penger til de skadde barna kan settes inn på konto 8981.10.02101.

<B>FÅR IGOR-PENGENE:</B>De 215 utviklingshemmede barna ved hjemmet i Montsjegorsk får nå nyte godt av de nesten 600 000 kronene som Marit Sungberg samlet inn til Igor. Til venstre Artjum (15), til høyre Slava (17) og bakerst Valja (7)