TØRKE:  Boden Phia Paokhammacham og sønnen hans viser fram de tørkerammede rismarkene sine i nærheten av Mekong-elven i utkanten av Vientiane i Laos. En ekstrem tørke har rammet sørøstasia og sørlige deler av Kina. Mekong-elvene er på sitt laveste på 50 år. Foto: AFP PHOTO/HOANG DINH Nam
TØRKE: Boden Phia Paokhammacham og sønnen hans viser fram de tørkerammede rismarkene sine i nærheten av Mekong-elven i utkanten av Vientiane i Laos. En ekstrem tørke har rammet sørøstasia og sørlige deler av Kina. Mekong-elvene er på sitt laveste på 50 år. Foto: AFP PHOTO/HOANG DINH NamVis mer

Lager kunstig regn for å bekjempe tørken

8,3 millioner mennesker mangler drikkevann i det sørvestlige Kina. Nå mater kinesiske myndigheter skyene med kjemikalier for å lage vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det sørvestlige Kina er rammet av en ekstrem tørke.

Så mange som 61,3 millioner mennesker er berørt.

Bare i Yunnan, som er den hardest rammede provinsen, mangler 8,3 millioner mennesker drikkevann, ifølge United Press International (UPI).

Kunstig regn
Kinesiske myndigheter tar nå i bruk utradisjonelle metoder for å avhjelpe situasjonen.

Ved hjelp av kjemikalier forsøkte de i helgen å skape kunstig regn.

Metoden, som kalles sky-seeding, går ut på å skyte kjemikalier som sølvjodid eller tøris inn i skyene ved hjelp av raketter eller kanoner.

Resultatet varierte fra lett yr til moderat regn i 11 kinesiske byer. Meteorologene sier likevel at det kunstige regnet vil ha liten effekt mot tørken.

I Yunnan var det ikke nok til å påvirke vannflyten på bakken eller grunnvannet. Regnet hadde heller ingen effekt på nivået i brønnener eller vannreservoarer. Mangelen på drikkevann fortsetter derfor, opplyser en meteorolog til China Daily.

Frykter matmangel Tørken er den verste i det sørvestlige Kina på 100 år, ifølge UPI.  Årsaken er «abnormal atmosfærisk sirkulasjon», opplyser meteorolog Zhang Peiqun til det statelige nyhetsbyrået Xinhua. Også andre deler av sørøstasia er rammet.

Mekong-elven som blant annet renner gjennom Yunnan-provinsen i Kina, Burma, Laos og Thailand er på sitt laveste nivå på 50 år. Kritiske røster mener at den lave vannstanden skyldes kinesisk dambygging, men dette avvises av Kina.

Tørken påvirker også jordbruket kraftig.

En jordbruker i Yunnan forteller China Daily at han ikke har sett en dråpe regn siden i fjor sommer. Tørken har slått ut hvete han planet da, og truer nå vårsesongen.

Innbyggerne i området forventer nå at det vil bli matmangel.

- Vi har bare 6,7 millioner kubikkmater vann lagret vanningsanlegget i Qujing, som er det største i området. Det er mindre enn halvparten av det vi hadde i fjor. Med den rasjoneringen vi har i dag kan dette bre vare i 48 dager til. Hvis det ikke kommer regn i mai vil dette ikke være mulig plante ris i vanningssonen, opplyser Wang Ziyun, sjefen for Qujings vannbyrå.

MANGLER VANN:  I Yunnan sør i Kina mangler 8,3 millioner mennesker drikkevann. Innbyggerne i landsbyen Awang må helt ned i bunnen av vanntanken for å få med seg de dyrebare dråpene. Foto: AP Photo.
MANGLER VANN: I Yunnan sør i Kina mangler 8,3 millioner mennesker drikkevann. Innbyggerne i landsbyen Awang må helt ned i bunnen av vanntanken for å få med seg de dyrebare dråpene. Foto: AP Photo. Vis mer