Lager lynkjapp hjerne til PC-en

Intel lager hjernen i PC-en din. I går var Tony Woodget, selskapets teknologisjef i Europa, i Oslo. Skal du kjøpe PC nå? Woodget sier: - Kjøp Pentium II-maskin. Den holder ut 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det står «intel inside» med snerten ring rundt på pc-er over hele landet. Det betyr at hovedprosessoren, kall det hjernen, er levert av Intel. De er størst på markedet.

- Vi bruker om lag 16 milliarder norske kroner på forskning i året, sier Woodget.

I går snakket han om den nye generasjonen prosessorer som skal forandre datahverdagen i årene som kommer. Farten øker enormt. Den såkalte Merced-prosessoren skal produseres i 1999.

Forskerne snakker om en klokkefrekvens på 450 megahertz på prosessoren - det er lynkjapt.
En billig-PC i dag har en hastighet på 166 megahertz.

Men Merced-prosessoren er ikke her ennå. Dessuten er den beregnet på servere og arbeidsstasjoner for næringslivet.

Kjøpe hva?

- Hva slags familiemaskin ville du ha kjøpt i dag?

Woodget tenker. Forteller at han kjøpte ny PC for ett år siden, men at sønnen vil ha mer fart. Han snakker om en maskin for barna, for de voksnes jobb og for Internett-bruk.

Lager lynkjapp hjerne til PC-en

- Jeg kjøper ikke ny PC før om ett år. Men om jeg skulle kjøpe i dag, hadde det blitt en Pentium II-maskin. Med 266 megahertz klokkefrekvens. Den vil være den absolutt billigste PC-en på markedet mot slutten av 1999, sier Intel-sjefen.

Det betyr at programvaren som kommer rundt tusenårsskiftet kan kjøres på maskinen.
- En Pentium 166 MMX-prosessor vil få trøbbel med programvaren som kommer seint i 1999, sier Woodget.

Kronene: En fullverdig maskin med førstnevnte prosessor koster vel 20000 kroner i dag. Sistnevnte rundt 10000 kroner.

Intel sier: Pentium II overtar markedet halvveis ut i 1998.
I siste del av 1998 er det bare bærbare PC-er som selges med MMX-prosessorer.

Levende bilder

Hva skjer på nettet framover? Intel tror det vil bli mer og mer visuelt. På demonstrasjonen i går pekte Woodget på www.mannheim.nationaltheater.de, hvor du kan gå inn i salen på nettet.

Allerede i dag får du altså et nær-virkeligheten-bilde av hva du får sett fra et bestemt sete i salen, du velger ett eller flere seter og bestiller billettene. Dårlig sikt? Billig billett.

- Anslagsvis tror vi at elektronisk handel vil øke med 136 prosent per år i Vest-Europa, sier Woodget.
Dette stiller krav til realistiske bilder av produktene. Realistiske bilder øker kravene til prosessorene - både på nettet og i stua.

- I løpet av 1998 kan du fylle halve skjermen din med levende bilder fra nettet - for eksempel av en du snakker med. I løpet av 1999 kan du fylle hele skjermen med et bilde av personen i TV-kvalitet, sier Woodget.

<B>LAGER SUPER-PC:</B> Tony Woodget, teknologisjef for Intel i Europa, varsler at tida er inne for Pentium II-maskiner. Det holder fram til 1999. Da kommer super-prosessoren Merced.