Lager melk uten ku

Torodd og Susanne Lien skal lage melk uten ku. De bruker korn, og dette skal bli ny eksportartikkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/LILLEHAMMER: Til våren kommer de første melkekartongene merket «Graindrops» fra gründerparet på Lillehammer. Melka kan drikkes av melkeallergikere og laktoseintolerante. Den er økologisk og har en holdbarhet på et år.

Feiret

Kornmelk finnes i helsekostbutikker allerede. Men melka fra BioSophia blir den første som er produsert i Norge.

I går feiret Susanne og Torodd Lien at startkapitalen på 10 millioner er på plass. Nå venter gründerne på spesialutstyr fra Japan, slik at de kan starte opp.

Prosessen går ut på at en del av kornet settes til gjæring, mens resten kokes. Når dette blandes, blir resultatet en grøt som kan tynnes ut til melk.

Smak og behag

Fargen, konsistensen og bruksområdene er tilsvarende vanlig lettmelk. - Men den er litt annerledes på smak. Kornsorten eller risen som brukes, setter sitt preg på smaken, sier Lien. Han legger ikke skjul på at dette blir dyre dråper.

- Dette er ikke noe du drikker i store mengder. I øyeblikket ligger prisen på 20 - 25 kroner literen. Men vi jobber med myndighetene for å få vekk leskedrikkavgiften, som utgjør 5- 6 kroner av prisen. Kumelk er unndratt denne avgiften. Jeg har tro på at politikerne vil behandle oss på samme måte, sier Torodd Lien.

STARTER OPP: Torodd og Susanne Lien har startet ny virksomhet i det gamle meieriet på Lillehammer. «Graindrops» blir den første norske melka laget av havre.