Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lager oljefrie soner i nord

Næringslivstopper og private eiere i Lofoten gjør sine private eiendommer til oljefrie soner.

OLJEFRI SONE: Even Carlsen, næringslivsmann fra Steine i Lofoten, er en av mange private som nå erklærer sine egne eiendommer for oljefriesoner i Lofoten og Vesterålen. Foto: John Stenersen
OLJEFRI SONE: Even Carlsen, næringslivsmann fra Steine i Lofoten, er en av mange private som nå erklærer sine egne eiendommer for oljefriesoner i Lofoten og Vesterålen. Foto: John Stenersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| På Steine i Vestvågøy bor fembarnsfaren Even Carlsen på sine 800 mål. Nå er dette en oljefri sone i Lofoten.

Sammen med over hundre andre private grunneiere har han kastet seg på stafetten til folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, og laget sin helt egen oljefrie sone.

- Jeg vil heise flagg og markere at jeg er imot oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Dette er et av de vakreste områdene i verden, som vi har et ansvar for å ivareta. Vi har ikke råd til ødelegge den med oljeboring og oljesøl, sier Carlsen.

43 oljefrie soner
43 eiendommer er til nå blitt erklært oljefritt av sine eiere for å vise den lokale motstanden på folkeaksjonen mot Lofoten, Vesterålen og Senjas hjemmesider.

- Jeg håper at flere og flere kommer ut av skapet som oljemotstandere nå, sier Carlsen.

Carlsen er daglig leder og medeier i Barnekompaniet AS. I tillegg er han blant annet styreleder i Visit Lofoten, et reiselivsselskap. Nå utfordrer han reiselivsmannen Knut Kloster til å heise flagg og erklære sine hoteller og områder for oljefrie soner.

- Føler avmaktLeder i folkeaksjonen, Gaute Wahl, er godt fornøyd med stafetten så langt.

- Dette er folks egne private områder. De kan man erklære for oljefrie. Vårt mål er å få vist på en veldig konkret måte hvor stor motstanden er i disse områdene. Mange her oppe føler en avmakt i forhold til den sterke og mektige oljeindustrien. Det er en veldig fin måte for folk å få sagt ifra om sin mening i dette spørsmålet, sier Wahl til Dagbladet.

HJEMME PÅ STEINE: Even Carlsen, er reiselivsmann og eier av en 30-talls barnehager i Nord-Norge og Østlandet. Nå heiser han flagg i saken om et oljefritt Lofoten og Vesterålen. Foto: John Stenersen
HJEMME PÅ STEINE: Even Carlsen, er reiselivsmann og eier av en 30-talls barnehager i Nord-Norge og Østlandet. Nå heiser han flagg i saken om et oljefritt Lofoten og Vesterålen. Foto: John Stenersen Vis mer

- Ingen utviklingReiselivsmannen og barnehagebestyreren Even Carlsen har ingen tro på at oljeutvinning i nord kan bety mange arbeidsplasser og ny næringsutvikling.

- Er ikke det dumt å si nei takk til økonomisk vekst i Lofoten og Vesterålen?

- Oljeindustrien ville ikke gitt oss noen som helst næringsutvikling. Det er utopisk å tro at man skulle få ilandføring, og oljerigger her vil heller ødelegge naturen og turismen. I stedet må vi heller satse på reiselivsutvikling. Vi har hatt en formidabel økning av turisme i Lofoten, sier Carlsen.

STAFETT:Gaute Wahl, leder i folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, har satt i gang stafetten med å erklære private områder for oljefrie soner. Foto: Hans Arne Vedlog.
STAFETT:Gaute Wahl, leder i folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, har satt i gang stafetten med å erklære private områder for oljefrie soner. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!