Lager revolusjon gjennom Twitter

Moldovsk ungdom forbannet over gjenvalg av kommunistpartiet.

KAN IKKE GJEMME SEG FOR TWITTER: I går steinet demonstranter og rasende ungdom politifolkene som ville stoppe opptøyene i sentrum av Maldovas hovedstad Chisinau. Den moldovske staten er ikke kjent for å være tilhenger av regimekritikk i det offentlige rom. Men vil Twitter og andre sosiale verktøy la seg stoppe av kommunistpartiet? Foto: DUMITRU DORU/EPA
KAN IKKE GJEMME SEG FOR TWITTER: I går steinet demonstranter og rasende ungdom politifolkene som ville stoppe opptøyene i sentrum av Maldovas hovedstad Chisinau. Den moldovske staten er ikke kjent for å være tilhenger av regimekritikk i det offentlige rom. Men vil Twitter og andre sosiale verktøy la seg stoppe av kommunistpartiet? Foto: DUMITRU DORU/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De 10 000 rasende demonstrantene som brøt seg gjennom politisperringer og stormet den moldovske nasjonalforsamlingen og presidentens kontor tirsdag, samlet seg tilsynelatende fra ingensteds, ifølge vitner New York Times har snakket med.

Og hvordan er det mulig? Svaret er de nye sosiale mediene og særlig Twitter, mener flere moldovske ungdommer og eksperter avisa har snakket med.Kodenavn: #pmanProtestarrangørene har si egen tag på det interaktive kortmeldingsystemet Twitter: #pman - som står for «Piata Marii Adunari Nationale», en plass i hovedstaden Chisinau, der demonstranter samles.

Mandag hevdet to arrangørene Hyde Park and ThinkMoldova å ha samlet rundt 15 000 mennesker til fredelig demonstrasjoner, hovedsakelig gjennom Twitter, epost, Facebook og andre interaktive kanaler.

Som man ser på bildene fra tirsdagens markeringer spant det hele ut av kontroll.

Europas fattigsteMoldova, som ligger klemt mellom Romania og Ukraina, er et av Europas fattigste, sliter med stor arbeidsløshet og merker finanskrisa godt. Bakgrunnen for demonstrasjonene er gjenvalget av kommunistpartiet som største parti i parlamentet, femte april.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.