KAN IKKE GJEMME SEG FOR TWITTER: I går steinet demonstranter og rasende ungdom politifolkene som ville stoppe opptøyene i sentrum av Maldovas hovedstad Chisinau. Den moldovske staten er ikke kjent for å være tilhenger av regimekritikk i det offentlige rom. Men vil Twitter og andre sosiale verktøy la seg stoppe av kommunistpartiet? Foto: DUMITRU DORU/EPA
KAN IKKE GJEMME SEG FOR TWITTER: I går steinet demonstranter og rasende ungdom politifolkene som ville stoppe opptøyene i sentrum av Maldovas hovedstad Chisinau. Den moldovske staten er ikke kjent for å være tilhenger av regimekritikk i det offentlige rom. Men vil Twitter og andre sosiale verktøy la seg stoppe av kommunistpartiet? Foto: DUMITRU DORU/EPAVis mer

Lager revolusjon gjennom Twitter

Moldovsk ungdom forbannet over gjenvalg av kommunistpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De 10 000 rasende demonstrantene som brøt seg gjennom politisperringer og stormet den moldovske nasjonalforsamlingen og presidentens kontor tirsdag, samlet seg tilsynelatende fra ingensteds, ifølge vitner New York Times har snakket med.

Og hvordan er det mulig? Svaret er de nye sosiale mediene og særlig Twitter, mener flere moldovske ungdommer og eksperter avisa har snakket med.

Kodenavn: #pman
Protestarrangørene har si egen tag på det interaktive kortmeldingsystemet Twitter: #pman - som står for «Piata Marii Adunari Nationale», en plass i hovedstaden Chisinau, der demonstranter samles.

Mandag hevdet to arrangørene Hyde Park and ThinkMoldova å ha samlet rundt 15 000 mennesker til fredelig demonstrasjoner, hovedsakelig gjennom Twitter, epost, Facebook og andre interaktive kanaler.

Som man ser på bildene fra tirsdagens markeringer spant det hele ut av kontroll.

Europas fattigste
Moldova, som ligger klemt mellom Romania og Ukraina, er et av Europas fattigste, sliter med stor arbeidsløshet og merker finanskrisa godt. Bakgrunnen for demonstrasjonene er gjenvalget av kommunistpartiet som største parti i parlamentet, femte april.

Opposisjonen hevder det regjerende kommunistpartiet fusket, men OSSE mener valget i stor grad foregikk på rett vis. I hovedstaden tapte kommunistpartiet for opposisjonen, men ikke på landsbasis.

Kommer hjem
- Det lå store forventninger om endring i lufta, men den kom aldri, sier Matti Sidoroff, som leder OSSEs delegasjon til Moldova.

I tillegg rammer finanskrisa en hel generasjon unge kvinner og menn, der mange har reist til Europa etter arbeid. En million moldovere antas å jobbe i utlandet, av en befolkning på 4,3 millioner.

Etter flere år i arbeid tvinges de nå hjem til et land der lite har skjedd siden Sovjetunionen falt sammen. Økonomien er i elendig forfatning og jobbmulighetene få.

- Besteforeldre mot barnebarn
- Dette er et sammenstøt mellom generasjoner. Det er ikke kommunistene mot opposisjonen, men besteforeldre mot barnebarn, sier Carroll Patterson, som avslutter en doktorgrad om de økonomiske forholdene i landet.

BRANN: Demonstranter satt fyr på parlamentsbygningen tirsdag kveld. Foto: DUMITRU DORU/EPA
BRANN: Demonstranter satt fyr på parlamentsbygningen tirsdag kveld. Foto: DUMITRU DORU/EPA Vis mer

Og det er helt klart at barnebarna er de mest avanserte brukerne av sosiale medier, i et land der nyheter formidlet i tv- og radiosendinger tidvis bør tas med en klype salt.

- De stenger kabeltv
En av de mest aktive twitrerne er Mihai Moscovici (kan følges til høyre). Da ryktene gikk i natt om at rumensk kabeltv stenges, for å hindre moldovere fra å følge utenlandske tv-sendinger om de politiske protestene i hovedstaden, sørget Mihai for å spre beskjeden.

- De stenger kabel-tv, lød meldingen i natt.

Ifølge oversikten over dem som følger twitterstrømmen fra Mihai, ble beskjeden fanget opp av danske Berlingske Tidenes Moskva-korrespondent Simen Kruse og CNNs kommentator Saeed Ahmed. Ahmed svarer med å etterlyse moldovere som kan være kilder i dekningen.

Mobiltelefoner overtar
Ifølge New York Times ble internettforbindelsen for vanlige folk skrudd av i perioder, for å hindre nettmobilisering og at vitner delte opplevelser. Men Twitter er også tilgjengelig over mobiltelefoner. Sammen med sms'er kan det fortsette å ha en sterk mobiliserende kraft i dagene som kommer.

Du kan følge undertegnedes twitterstrøm her:@eiliv_kvitrer

VIL VESTOVER: Moldovere veiver EU-flagget fra avsatsen over inngangen på parlamentet. Foto: VADIM DENISOV/AFP
VIL VESTOVER: Moldovere veiver EU-flagget fra avsatsen over inngangen på parlamentet. Foto: VADIM DENISOV/AFP Vis mer