Lager sin egen lov

PARIS (Dagbladet): Opposisjonen i Italia forlot salen i protest da parlamentet vedtok en lov som er skreddersydd for stats- og utenriksminister Silvio Berlusconi. Opinionen er kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eneste konsekvens for Berlusconi: Han må gå av som president i fotballklubben AC Milan. Men «Il Cavaliere» kan fortsette som eier av klubben, som av resten av sitt kommersielle imperium på 10 milliarder dollar. Og det var det han ville.

Loven handler om interessekonflikter. De oppstår ifølge loven ikke ved det faktum at en politiker også er leder for en stor bedrift. Venstrepartiene har døpt denne paragrafen «redd Berlusconi».

Loven ser for så vidt seriøs ut. Den oppnevner blant annet et råd som skal jakte på alt kameraderi. Men rådet har omtrent ingen makt.

Kan fortsette

Loven sier at det ikke er uforenlig å være bedriftseier og ha et politisk verv, «så lenge det ikke medfører ansvar eller en aktiv stilling».

Der betyr for eksempel at Fedele Confalonieri, generaldirektør i statsministerens gigantselskap Mediaset, ikke kan få noen statsrådstaburett. Det kan derimot hans hovedaksjonær Silvio Berlusconi ha. Mediaset er Italias største mediegruppe. Med den nye loven slipper de å bli pålagt at en egen administrator blir utnevnt.

Silvio Berlusconi

  • Gjennom selskapet Fininvest har han bygd opp et stort medieimperium, som omfatter både dagsaviser og tre riksdekkende TV-kanaler. Eierinteresser i fransk, spansk og tysk TV - og forlag, film og reklame. Han regnes som Italias rikeste mann. Kontroll over politikk, finans og media.
  • Innblandet i flere korrupsjonssaker.

  • Stiftet i 1993 partiet Forza Italia. I 2001 ble han igjen statsminister.

Loven ble vedtatt med 308 stemmer. To avsto fra å stemme og opposisjonen forlot salen i protest.

- Demokratiet gir seg ut på en farlig vei, sa venstredemokrat Luciano Volante.

Berlusconi var selv i Ungarn da loven ble vedtatt.

Over streken

Den nye loven er bare ytterligere et frekt skritt Berlusconi har tatt for å sikre egne interesser. Men selv om han ennå har mange tilhengere, begynner italienerne å synes at han går over streken.

Ifølge en meningsmåling denne uka synes de spurte at interessekonflikten mellom statsministeren og hans selskap er viktigere enn arbeidsledighet, skatt og kriminalitet.

23. februar demonstrerte 40000 mennesker i Milano. Offisielt for å minnes antikorrupsjonskampanjen «Rene hender». I virkeligheten ble det et korstog mot Berlusconi, som den kjente dommeren Antionio Di Pietro ikke nølte med å kalle løgner.

- Han finner på lover til eget behov, sa nobelprisvinner Dario Fo.

En annen av Berlusconis lover gjør det ikke lenger straffbart å oppgi falsk erklæring til skattemyndighetene.

Problemet er at Berlusconi «eier alt» fra aviser og TV-selskaper til reklamebyråer, forsikringsselskaper og AC Milan. Og imperiet går langt ut over Italias grenser.

Ifølge avisa La Repubblica fant revisorene i det britiske firmaet KPPMG at Berlusconis selskap Fininvest hadde 64 stråselskaper etablert i forskjellige skatteparadiser, og at 775 millioner euro hadde gått gjennom disse selskapene.

SKREMMER: Stats- og utenriksminister Silvio Berlusconi har lenge skremt opposisjonen i Italia, nå reagerer også opinionen.