Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lager sine egne granatkastere og katapulter, og detonerer våpen med Playstation-kontroll

Svekkede opprørere i Syria med nye, kreative metoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder publisert av de anerkjente bilde- og nyhetsbyråene Reuters og AFP viser flere syriske opprørssoldater som tar det som beskrives som hjemmelagde våpen i bruk i kamper mot Bashar al-Assads regime.

Fra stillinger i og nær den svært viktige byen Aleppo har soldater fra den Den frie syriske hær (FSA) tatt i bruk hjemmelagde katapulter, håndgranater og bombe- og rakettkastere. Ifølge Daily Mail er også en Playstation-kontroll tatt i bruk som avfyringsmekanisme for en hjemmelaget morter.

Assads styrker har skaffet seg en betrakelig sterkere stilling i Aleppo de siste ukene. Og selv om våpnene beskrives som stadig mer treffsikre er opprørssoldatene materialt kraftig underlegne.

Assad besitter et stort arsenal av til dels svært avanserte våpen, som skal være skaffet blant annet fra Russland.

Taper terreng Den frie syriske hær (FSA) har ifølge NTB tapt kraftig terreng til islamistiske grupperinger, og i desember ble det meldt at den stadig bitrere interne splittelsen i opposisjonen har bidratt til at Bashar al-Assad har hatt framgang på slagmarken.

I midten av desember stoppet USA og Storbritannia all bistand til FSA - noe som ble sett på som et kritisk tap for opprørsgruppa.

Utsendinger fra USA ville heller møte Den islamske fronten - noe som betegnes som å vise i hvor stor grad den nye gruppa er i ferd med å overskygge det mer moderate og sekulære FSA. Samtalene kan også bli avgjørende for hvilken retning Islamsk front velger, påpeker NTB:

Gruppa rivaliserer med mer radikale grupper, som de al-Qaida-tilknyttede ISIL og Nusra-fronten.

Nye angrep Jula og nyttårsdagene har bragt nye blodige angrep med seg til Syria.

Minst fem personer ble nylig drept i et luftangrep i Aleppo, og i går norsk tid ble minst ti syrere skadd da Bashar al-Assads kampfly angrep et grenseområde mot Libanon, der syriske opprørere hadde søkt tilflukt.

Dagen før hadde libanesiske styrker skutt mot syriske helikoptere, en manøver som tolkes som at Libanon vil vise sitt krigsherjede naboland at nettopp disse grenseområdene ikke er fritt vilt for angrep fra Assads hær.

Det er ikke bekreftet om de siste angrepene fant sted også på syrisk, eller bare på libanesisk jord, men området som skal ha vært målet for angrepet - Jroud Arsal - meldes av internasjonale medier å være et strategisk viktig område på libanesisk side av grensa.

- 130 000 drept Ifølge den opposisjonsvennlige aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble mer enn 73000 mennesker drept i den syriske borgerkrigen i 2013. Den London-baserte gruppa melder at totalt 73455 mennesker ble drept i Syria i 2013, blant dem 22436 sivile.

Eksilgruppa mener verdenssamfunnet har delansvar for blodbadet ettersom det ikke er blitt gjort nok for å stoppe krigen.

Ifølge gruppa er 130000 mennesker drept siden den blodige konflikten brøt ut.

- Verdenssamfunnet har ignorert flere titalls massakrer som har drept flere tusen syrere og ikke tatt grep for å hindre massakrene som er blitt utført, og som fortsatt skjer, sier gruppa i en uttalelse, ifølge NTB.

De siste tallene fra FN er at over 100 000 er blitt drept i borgerkrigen, og 8 millioner er fordrevet fra sine hjem.

LADER: Her lader soldater fra Den frie syriske hær (FSA) den hjemmelagde rakettkasteren i ei bakgate i Aleppo. Foto: Reuters / Abdalrhman Ismail / NTB scanpix
SIKTER: Soldater fra Den frie syriske hær (FSA) peker ut målet for angrepet med den hjemmelagde rakettkasteren. Foto: Reuters / Abdalrhman Ismail / NTB scanpix
ANGRIPER: Soldater fra FSA fyrer av sine hjemmelagde våpen fra sin stilling i gamlebyen i Aleppo. Foto: Reuters / Molhem Barakat / NTB scanpix
SKJULT: En soldat fra Al-Sultan Murad-brigaden, som slåss sammen med Den frie syriske hær (FSA), forsøker å dekke til en hjemmelaget rakettkaster i Bustan al-Basha-området i Aleppo. Foto: Reuters / Molhem Barakat / NTB scanpix
UTSTYR: Soldater fra FSA viser fram flere typer hjemmelagde våpen. Foto: Reuters / Abdalrhman Ismail / NTB scanpix
ANGRIPER: Soldater fra FSA lader og fyrer av sine hjemmelagde våpen fra sin stilling i gamlebyen i Aleppo. Foto: Reuters / Nour Fourat / NTB scanpix
BOMBEKASTER: En syrisk opprørssoldat bruker en hjemmelagd katapult til å fyre av gårde en bombe under kamper i Aleppo. Foto: AFP / Tauseef Mustafa / NTB scanpix
BOMBEKASTER: En syrisk opprørssoldat bruker en hjemmelagd katapult til å fyre av gårde en bombe under kamper i Aleppo. Foto: AFP / Tauseef Mustafa / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media