Lager sitt eget regn

For å takle varmen har De forente arabiske emirater nå tatt i bruk regn-droner.

SOL: I Abu Dhabi jobbes det nå med å utvikle droner som kan få det til å begynne å regne. Foto: Mahmoud Ghazal / Shutterstock / NTB
SOL: I Abu Dhabi jobbes det nå med å utvikle droner som kan få det til å begynne å regne. Foto: Mahmoud Ghazal / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sommeren 2021 har så langt vært preget av hetebølger og store flommer i både Sentral-Europa og i Kina.

I Abu Dhabi i De forente arabiske emirater har myndighetene nå utviklet et nytt våpen mot varmen. De har utviklet droner som kan fly inn i skyer, for så å slippe ut en elektrisk ladning, som gjør at det begynner å regne. Det skriver Sky News.

Den elektriske ladningen gjør at regndråpene i skyene slår seg sammen, og dermed lettere faller mot jorda.

- Revolusjonerende

Sky skriver at Abu Dhabi normalt får under 100 millimeter regn i året. Så langt i år har landets meteorologiske institutt 126 flyginger med de nye regn-dronene, og mener at dette er årsaken til at de så langt i år har sett mer nedbør enn normalt.

En av forskerne som utvikler dronene er Giles Harrison ved universitetet i Reading i England.

- Prosjektet vårt handler om å endre balansen i spenningen i skyenes minste dråper, et forsømt aspekt ved skyer som kan revolusjonere vår evne til å manipulere regnbyger i de områdene som trenger det mest, sier han til Sky.

Opp mot 35 prosent mer regn

Enkelte studier påpeker at denne teknologien kan øke nedbørsmengden med opptil 35 prosent, men effekten er fortsatt uklar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer