Lager smutthull i røykeloven

Dimce Ognenov eier egen kafé, har ingen ansatte og røyker. Seniorforsker Erik Nord i Folkehelsa mener derfor at Dimce kan blåse i røykeloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Freden Bar og Café» i Oslo er blitt Erik Nords skarpladde våpen i krigen mot røykeloven, som fra 1. juni sørger for at alle serveringssteder blir røykfrie. Nords kjepphest er at steder som Freden kan bli etterlengtede pustehull for røykere som vil ut blant folk.

- Dette er det etter min mening en åpning for i loven. Kanskje er det røykefred i sikte, sier Nord.

Til daglig jobber han som seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. På fritida kjemper 55-åringen, som bare av og til tar seg en blås for hyggen skyld, mot røykeloven.

- Hovedmålet med loven er å beskytte ansatte mot sjenerende og helseskadelig passiv røyking. Dette er tolket som et totalforbud mot røyking på serveringssteder. Men det heter ettertrykkelig at regelen ikke gjelder dersom verken allmennheten har adgang eller lokalene er møterom, arbeidslokaler eller institusjon hvor to eller flere personer samles, sier Nord.

Røykeforening

Dimce Ognenov eier Freden alene. Han liker å ta seg en røyk bak baren og har ingen ansatte. Dermed er Freden et unntak fra regelen, ifølge Nord.

- Hvis Dimce sørger for at det ikke er adgang for allmennheten, men åpner bare for medlemmer av en forening som ønsker en annen røykelov, går han klar av regelen. Jeg jobber for å få i gang en slik landsdekkende forening nå, sier Nord. Dimce liker dette.

- Hvis det lar seg gjøre, vil jeg helt klart fortsette å la gjestene røyke. Når røykeloven innføres, frykter jeg at færre vil besøke Freden, sier Dimce.

Begrenset adgang

Det er få utesteder som ikke har ansatte. Men Nord ser ingen hindre for at steder kan ha flere eiere, som alle jobber.

- Hvis Dimces kone hadde vært medeier, kan jeg ikke se at loven hadde omfattet henne. Selvbetjente, lukkede publokaler med begrenset adgang for gjester og hvor servitørene bare sporadisk er innom, åpner også for røyking. En eier vil kunne servere i et slikt lokale, sier Nord, som etterlyser balanse i røykepolitikken.

- Røyk er helseskadelig, men også et nytelsesmiddel for veldig mange, påpeker han.

- Etter vår vurdering er det ingen lovmessig hjemmel for disse åpningene. Det står klart i forarbeidene til loven at det ikke er ønskelig å åpne for offentlige røykerom i forbindelse med serveringssteder, sier Tor Ivar Kanestrøm i Helsedepartementet.

- Vi anser saken som ferdig drøftet og vil sende ut et informasjonsskriv til alle landets serveringssteder, legger han til.

KRIGSLYSTEN: Forsker Erik Nord etterlyser balanse i røykepolitikken og hevder i Lov og Rett at røykeloven har en rekke åpninger kaféeiere som Dimce Ognenov bør benytte seg av. Nå vil han stifte antirøykelovforening.
SMUTTHULLET:Dimce Ognenovs lille kafé, Freden, i Oslo kan bli et fristed for røykerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer