Lager svinefôr av svinekjøtt

På tross av at det er ulovlig i EU, framstiller Miljøfôr Norge flytende svinefôr av matavfall fra restauranter, storkjøkken og butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe av matavfallet som havner i griseftret er svinekjøtt. Dette kommer fram i dokumentaren «Smaken av hund», laget av Are Syvertsen og Jon Martin Førland.

-  Vi lager svinefôr av matrester så lenge det er lov, sier Dagfinn Eidem, daglig leder i Miljøfôr Norge, til Dagbladet.

Snart vil Norge trolig være eneste land i Europa som fortsatt framstiller dyrefôr for husdyr av matavfall.

I kjølvannet av dioksinskandalen i Belgia i 1999, gjorde EU-kommisjonen det å ulovlig å bruke matavfall som husdyrftr. Sykdomsutviklingen i Europa har vist at det kan være sammenheng mellom bruk av animalsk avfall til fôr, og spredning av sykdom.

Norge, Tyskland og Østerrike har inntil videre dispensasjon.

-  Kannibalisme

Kjøpmann Knut Jacobsen mener det er kritikkverdig at Norge fortsatt framstiller dyrefôr slik.

-  Å resirkulere søppel for å fôre dyr er ytterst betenkelig. Dette medfører også en viss form for kannibalisme, og det er i slike prosesser at noe kan gå galt. De seinere åra har det vært en tendens mot at matindustrien stadig tenker mer på pris enn på kvalitet, sier mangeårig kjøpmann i Oslo, Knut Jacobsen.

 FORTSETTER SVINERIET: I EU er det ulovlig å framstille svinefôr av matavfall fra restauranter og storkjøkken. I Norge vil praksisen fortsette på ubestemt tid. Foto: INCAKOLA PRODUCTIONS
FORTSETTER SVINERIET: I EU er det ulovlig å framstille svinefôr av matavfall fra restauranter og storkjøkken. I Norge vil praksisen fortsette på ubestemt tid. Foto: INCAKOLA PRODUCTIONS Vis mer

-  Etisk problem?

Styreformann i Miljøfôr Norge, Jan Rosland sier det ikke foreligger forskning som tyder på at denne typen svinefôr har noen helsemessige konsekvenser. Han anslår at svinefôret kan inneholde om lag fem prosent svinekjøtt.

-  Det finnes heller ingen dokumentasjon som viser at det er noen fare knyttet til å bruke svinekjøtt i svinefôret. Den eneste problemstillingen som det kan være naturlig å reise er om det er etisk riktig, sier Rosland.

-  Forbudet mot å framstille dyrefôr slik henger blant annet sammen med kugalskapsbekjempelse, men vi har ikke fått noen signaler om når forbudet skal tre i kraft, sier Brynjulf Melhuus, seksjonssjef i Mattilsynet til Dagbladet.

Forbudet mot bruk av matavfall til produksjon av svinefôr vil føre til at om lag 25 000 tonn matavfall fra restauranter og storhusholdninger må håndteres på annen måte.

GRISEMAT: Norske griser må fortsatt spise sine egne.