Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lager tåka selv?

Skandalene på Gardermoen står i kø. At værforholdene er så ille, kan skyldes at flyplassens fjernvarmeanlegg produserer sin egen tåke. Tusener av rullebanelys blir dessuten ødelagt av snøbrøytingen og må kanskje skiftes ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå viser det seg at det kan være Gardermoen fjernvarmeanlegg som gjør værforholdene og tåkeproblemene enda verre ved hovedflyplassen enn de allerede er.

Oslo Lufthavn Gardermoens gigantiske sentralvarmeanlegg er strategisk plassert syd for terminalbygningen, midt mellom rullebanene. Her brukes sagflis og skogsavfall til å varme opp vann som føres gjennom godt isolerte rørledninger i bakken til terminalbygningen. Her brukes energien til oppvarming.

Kan lage tåke

Sjefene ved flyplassen ser så alvorlig på problemet at de har bedt Meteorologisk Institutt vurdere tåkefaren.

- Jeg kan ikke utelukke at dampen kan produsere tåke, sier meteorolog Ole Nilsen som i forrige uke leverte en rapport til Oslo Lufthavn Gardermoen. Han har sett på matematiske modeller for hvilken effekt vanndamp kan ha på tåke.
- Vi har ikke hatt noen hendelser hittil. Men vi ønsker å være føre var slik at vi kan vurdere nødvendigheten av å sette i verk tiltak, sier teknisk direktør Bjørn Vinge.

Tåkelegging

Spørsmålet er om teknisk direktør Bjørn Vinge tåkelegger de faktiske forholdene. For et halvt år siden var uttalelsene om fjernvarmeanlegget mye klarere.

- Ingen hadde tenkt på at dette skulle bli et flyoperasjonelt problem. Vi har nok naturlige tåkekilder om vi ikke skal lage oss ekstra tåkeproblemer, sa den nå permitterte direktør for lufttrafikktjenesten, Einar Tafjord, til Dagsavisen.

- Anlegget slipper ut partikler som det lett danner seg vanndamp på. Det er så nært østre rullebane at det fort blir et problem for flygerne, sa meteorolog Øivind Gyldensten til samme avis.
I går ville ikke Gyldensten kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media