- Lager underholdning av trippeldrapet

FROGNER (Dagbladet.no): Professor i rettssosiologi, Thomas Mathiesen, er kritisk til medias dekning av Orderudsaken. - Det lages i meget stor grad om til underholdning. Det blir forlystelse, sier professoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med tre kolleger fra juridisk fakultet i Oslo er Mathiesen i dag på Frogner for å vurdere medias behandling av saken med egne øyne.

- Jeg er kritisk til medias behandling av Orderud-saken og Baneheia. Særlig påfallende er det i fjernsynets fremstilling. Det som vises er det spennende og underholdende, og fjernsynet trekker avisene med seg, forteller Mathiesen til Dagbladet.no.

Sexy modell

Mathiesen mener det finnes flere eksempler på at dekningen av Orderud- og Baneheiasakene i stor grad blir presentert for underholdningens skyld.

- Det er hele tonen i framstillingene. VG hadde for eksempel et bilde av Kristin som sexy modell bakfra. Dette gir klare seksuelle undertoner, og beskriver i detaljer som går langt utover rettsreferatet, sier rettssosiologen.

- Kjedelig

Etter tre timer i rettssalen på Frogner har Mathiesen lagt seg opp en egen mening om medias opptreden i dag.

- Blitzregnet fra fotografene, for eksempel. Egentlig er dette en langsom prosess. Litt kjedelig. Dette er veldig forskjellig fra hva som er blitt presentert i mediene. Jeg savner det nøkterne og informative rettsreferatet. Det er nesten kommet i vanry i underholdningens tidsalder, sukker Mathiesen.

Enig med Våpenstad

Mathiesen mener sorenskriver Trond Våpenstad gjorde riktig i å utestenge de tre fotografene som tok bilder inne i salen da en rettsbetjent fikk et illebefinnende forrige uke.

- Det er helt betimelig av dommeren å bli sinna. Jeg synes det er helt greit å utestenge dem. Det er nok av fotografer der inne. De skulle bare ha et sensasjonsbilde, sier Mathiesen.

Mathiesen har hatt en artikkel i Dagbladet hvor han kritiserte mediabehandlingen av Orderud-saken. Han frykter at den fyldige mediadekningen til slutt vil gå ut over media.

- Dette er forferdelig farlig for mediene selv. Mediene må få bestemme sjøl, men etterhvert kan det komme krav om lovmessige regler for media fra annet hold. Det vil gå ut over den gravende journalistikken, melder professoren.

Professoren vil følge saken på Frogner gjennom hele dagen.

KRITISKE:</B> Professorene Ståle Eskeland (t.v) og Thomas Mathiesen møtte i dag opp i Nes herredsrett for med egne øyne kunne vurdere hvordan media behandler Orderud-saken. Her hilser de på aktor Jørn S. Maurud.