Lager venne-regjering

George W. Bush vil samle nasjonen etter valgkaoset, og signaliserer at han kan tenke seg å gi flere demokrater plass i sin regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men selv om han blir kalt «den store forener», er det ikke lett for den konservative Bush å finne framstående demokrater som takker ja. Den eneste som til nå har vært lansert som en reell mulighet, er den konservative demokraten Sam Nunn som forsvarsminister. Nunn har imidlertid så langt avvist at han er aktuell i en Bush-regjering.

Helt siden valget har Bush, og hans visepresident Dick Cheney, arbeidet med sammensetningen av regjering, men vil ikke presentere noen av kandidatene før i dag eller i morgen.

Klare

To viktige medarbeidere er imidlertid klare. Det er tidligere forsvarssjef Colin Powell og Condoleezza Rice. Colin Powell blir utenriksminister. Han ledet USAs styrker under Golfkrigen, da Bush d.e. var president. Han ble enormt populær etter Golfkrigen, og mange mente at han kunne bli USAs første svarte president hvis han ville stille til valg. Det ville han ikke, og blir i stedet USAs første svarte utenriksminister. Condoleezza Rice blir Bush nasjonale sikkerhetsrådgiver. Hun arbeidet for gamle Bush som spesialist på sovjetisk politikk, og har vært en nær rådgiver for George W. Bush før, under og etter valget.

Ikke broren

Lenge ble det spekulert i om Bush ville ha med sin yngre bror Jeb i regjeringen, og fortrinnsvis som finansminister. Det blir det ikke noe av.

- Jeb er en ypperlig fyr, men han har mer enn nok å gjøre som guvernør i Florida, sier broren.

Det er ventet at Bush ikke bare vil hente regjeringsmedlemmer og stab fra sitt eget nettverk, men også veteraner fra farens regjering. Justisminister blir trolig Frank Keating, veteran fra farens regjeringstid, og en nær medarbeider av George W. Bush. Innenriksminister kan bli Tom Ridge, moderat republikaner fra Pennsylvania. Han har Bush rost i høye toner for innenrikspolitiske reformer. Forsvarsminister blir trolig Paul Wolfowitz. Han er en av pappa Bush sine gamle støtter. Han var sikkerhetsrådgiver, og nestkommanderende i forsvarsdepartementet under Dick Cheney. Handelsminister blir trolig Robert Zoellick. Han jobbet i utenriksdepartementet for Bush d.e., og har vært sønnens «ryddegutt».

Nære venner

Energiminister kan bli Don Evans. Han er George W. Bush sin beste venn og fortrolige, og har bakgrunn fra oljeindustrien. Hans nære venn fra fisketurer og familiesammenkomster, Marc Racicot, blir helt sikkert med i regjeringen, og er kandidat til flere poster. Han var en av Bush sine fremste talsmenn i Florida da det stormet som verst. Han er representant fra Montana, regnes som en god konservativ, og en klar debattant.

Den tredje viktigste jobben i Det hvite hus går etter alt å dømme til Andy Card. Han var i staben under Bush d.e., var samferdselsminister i et år, og rykker nå opp til stabssjef under sønnen.

Høyredreining

Den erkekonservative James Baker var «feltmarskalk» i Florida for George W. Bush og får kanskje et departement som takk for hjelpen. Han var utenriksminister under faren. George W. Bush har omgitt seg med svært lojale medarbeidere i sin tid som guvernør i Texas. Han har satt pris på dem, og de har satt pris på ham.

Mange av dem vil nå rykke inn i Det hvite hus som stabsmedlemmer eller nære rådgivere.

Men selv om han skulle finne konservative demokrater som takker ja til en regjeringspost, vil George W. Bush regjering representere en kraftig høyredreining i forhold til Clinton-administrasjonen, og de neste fire åra vil amerikansk politikk bli dominert av den konservative fløyen i det republikanske partiet.

LETER BLANT VENNER:</B> George W. Bush ventes å omgi seg med personlige venner og farens erfarne medarbeidere i Det hvite hus. I dag eller i morgen offentliggjør han hvem som blir med i hans regjering.