DR. ANTHONY FAUCI: Mener at noen stater åpnet for fort, og nå betaler må betale prisen. Bilder: Scanpix Vis mer

Anthony Fauci

Laget drittpakke mot egen helseekspert

USAs president, Donald Trump, og Det hvite hus jobber nå aktivt for å ødelegge omdømmet til USAs fremste smitteekspert, Anthony Fauci.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Gnisningene og uenigheten blir stadig større mellom USAs president, Donald Trump, og landets fremste smitteekspert, Anthony Fauci. Trump og hans medarbeidere i Det hvite hus jobber nå aktivt for å ødelegge troverdigheten og omdømmet hans og marginalisere ham.

Selv har ikke ikke Trump møtt Fauci siden 2. juni, ifølge Washington Post.

Dette skjer samtidig med at USA satte ny smitterekord med 66 600 nye registrerte coronatilfeller lørdag. Delstaten Florida hadde alene 15 300 nye tilfeller, og også steder som Texas, California og Arizona sliter med voldsomme smittetall. Hittil har USA registrert om lag 3,3 millioner coronatilfeller og 137 000 døde.

- Mange feil

Med de nye utbruddene er Fauci blir stadig tydeligere offentlig på at coronapandemien er fullstendig ute av kontroll i USA og at situasjonen ikke er god. Det passer dårlig for Trump som ønsker å gi inntrykk av at alt går bra, at skoler kan åpne igjen, og at han har full kontroll før høstens presidentvalg.

- Fauci er en hyggelig mann, men han har gjort mange feil, sa Trump i et intervju med Sean Hannity på Fox News torsdag.

Da Trumps pressetalsperson, Kayleigh McEnany, ble spurt, ville hun ikke si om Fauci hadde Trumps tillit.

I helgen gikk Det hvite hus så til det oppsiktsvekkende steget å lage en liste for medier som NBC News og Washington Post over alle de gale uttalelsene de mener Fauci har kommet med. Til sammen lister de opp nesten et dusin tilfeller for å undergrave troverdigheten til en av sine egne.

- Flere i Det hvite hus er bekymret for en rekke ganger doktor Fauci har tatt feil om ting, sier Trumps medarbeidere anonymt til Washington Post.

- Forandret anbefalinger

Blant uttalelsene de lister opp er kommentaren fra Fauci i januar om at coronaviruset var «ikke en stor trussel» og hans råd i mars om at «folk bør ikke gå rundt med munnbind».

UENIGE: President Donald Trump og hans fremste smittevernekspert Anthony Fauci har ikke likt syn på gjenåpning av USA. Video: CNN Vis mer

Ettersom ekspertene har lært mer om viruset, har også rådene deres endret seg. Faucis påstander, som Det hvite hus nå forsøker å henge ham ut for, var basert på den beste informasjonen de hadde tilgjengelig da Fauci kom med uttalelsene, skriver NBC News.

Påstandene de forsøker å henge ham ut for, er også svært like uttalelser Trump, andre Trump-rådgivere og corona-ekspertene kom med. Én måned etter at Fauci sa at coronaviruset «ikke en stor trussel» var en stor trussel, sa for eksempel Trump at viruset bare ville «forsvinne som et mirakel».

- Når du lærer mer, forandrer du anbefalingene. Våre anbefalinger har forandret seg, sier Trumps generalkirurg, Jerome Adams, til CBS News.

Forholdet surnet

Fauci (79) har jobbet med smittevern i mange tiår. Han leder National Institute of Allergy and Infectious Diseases og har vært et ledende og svært synlig medlem av coronateamet til Det hvite hus under de daglige pressekonferansene i Det hvite hus i vår.

Men forholdet mellom Trump og Fauci surnet da Fauci kom med langt mer sobre beskrivelser av viruset og situasjonen enn det rosemalte bildet Trump ønsker.

De siste dagene har Fauci beskrevet en fullstendig annen situasjon enn Trump. Presidenten hevder USA «går veldig bra». Fauci er ikke enig.

Han har sagt at beslutningen om å gjenåpne noen delstat for tidlig ved å hoppe over de anbefalte kriteriene, er en viktig årsak til den ukontrollerte situasjonen vi ser nå. Han sa også at han ikke ville bli overrasket om USA snart nærmet seg 100 000 nye tilfeller hver dag.

TREKKER STØTTE: Donald Trumps regjering skal ha opplyst til Kongressen om at Det hvite hus formelt trekker seg fra Verdens helseorganisasjon, ifølge CNNs opplysninger. Vis mer

Frustrert

Ifølge Washington Post skal Fauci selv være frustrert over kaoset og smittesituasjonen. Venner av ham sier til avisa at han ikke har noen planer om å forlate stillingen sin. Trump har heller ingen direkte mulighet til å sparke ham.

Mens Det hvite hus forsøker å fryse ham ut, har Fauci selv funnet nye måter å få ut budskapet sitt på. Han har deltatt i livestreaming på Facebook, blitt intervjuet både i podkaster og aviser.

- Som et land, når du sammenlikner oss med andre land, så synes jeg ikke du kan si at det går veldig bra. Jeg mener, det går ikke veldig bra, sa Fauci på podkasten FiveThirtyEight i forrige uke.

Fauci er dessuten langt mer populær enn presidenten. En meningsmåling utført av New York Times/Sienna College i juni viste at to av tre registrerte velgere var fornøyde med Faucis innsats. Det inkluderte halvparten av republikanere og fire av fem demokrater. Til sammenlikning var det bare én av fire velgere som var fornøyd med Trumps håndtering av pandemien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer