OPERERTE I KATEDRAL: Her utfører leger et kirurgisk inngrep på en mann i St. Mikael-katedralen i Kiev den 26. februar. Demonstrantene strømmet til undergrundsklinikkene i frykt for å bli arrestert hvis de dro på sykehus. Foto: Jurij Djatsjysjyn / AFP / NTB Scanpix
OPERERTE I KATEDRAL: Her utfører leger et kirurgisk inngrep på en mann i St. Mikael-katedralen i Kiev den 26. februar. Demonstrantene strømmet til undergrundsklinikkene i frykt for å bli arrestert hvis de dro på sykehus. Foto: Jurij Djatsjysjyn / AFP / NTB ScanpixVis mer

Laget operasjonsstuer i kirker, på gatekjøkken og hoteller under blodbadet på Maidanplassen

- De var desperate, sier lege Morten Rostrup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske legen Morten Rostrup, som jobber for Leger Uten Grenser, kom i går hjem fra Kiev å ha jobbet med sårede demonstranter og traumatiserte leger.

Da politiet i februar angrep protestleiren på Maidanplassen, ble over 80 personer drept og flere hundre såret. Han kritiserer at legehjelpen fikk bli en del av konflikten.

- Demonstrantene torde ikke å dra til sykehusene fordi politiet var der. De risikerte å bli arrestert på sykehuset, så det dukket opp provisoriske helsestasjoner og klinikker overalt, sier Rostrup til Dagbladet.

Med plastduker i gatekjøkken Han besøkte selv en klinikk satt opp i et gatekjøkken, ved hjelp av noen plastduker, og katedralen hvor kirurger opererte pasienter mellom Jesusstatuer og helgenbilder. En gruppe øyeleger hadde også brukt en hotellresepsjon og satt opp skillevegger og senger for behandling.

- STORT BEHOV FOR HJELP: Morten Rostrup i Leger Uten Grenser mener behovet for psykiatrisk hjelp i Ukraina nå er stort, både for demonstrantene, legene og politimennene. Her behandler leger en kvinne på en helseklinikk i en katedral i Kiev. Foto: Jurij Djatsjysjyn / AFP / NTB Scanpix
- STORT BEHOV FOR HJELP: Morten Rostrup i Leger Uten Grenser mener behovet for psykiatrisk hjelp i Ukraina nå er stort, både for demonstrantene, legene og politimennene. Her behandler leger en kvinne på en helseklinikk i en katedral i Kiev. Foto: Jurij Djatsjysjyn / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er et problem at medisinsk behandling blir en del av slagmarken, sier Rostrup til Dagbladet.

Leger strømmet til de provisoriske klinikkene fra hele Ukraina og utførte legebehandling under kummerlige forhold.

- Legene jobbet med sitt eget liv som innsats. Og det å drive kirurgisk behandling på slike provisoriske klinikker er vanskelig, med dårlige hygieniske forhold og manglende utstyr. Ja, uten operasjonslamper, du kan jo bare forestille deg, sier Rostrup.

Psykolog måtte operere På de provisoriske helseklinikkene, måtte noe av helsepersonellet utføre oppgaver langt utenfor deres kompetanse.

- Jeg møtte en gruppe psykologer som hadde forsøkt å gjøre sitt beste. Han ene hadde fjernet kuler fra skutte demonstranter. Og det er noe som en psykolog så absolutt ikke er kompetent til, sier Rostrup.

Men han understreker at det for det meste var leger som utførte slike inngrep.

- I en desperat situasjon så prøver folk å gjøre det de kan. Det var også pasienter som fikk sydd igjen kulehull, og det skal man jo ikke gjøre, for det trenger kirurgisk behandling, sier Rostrup.

 - DE JOBBET MED LIVET SOM INNSATS:  Leger uten grensers Morten Rostrup sier det er problematisk når medisinsk behandling blir en del av slagmarken og politiet inntar sykehusene. Det blir farlig både for befolkningen og for legene. Foto: Privat
- DE JOBBET MED LIVET SOM INNSATS: Leger uten grensers Morten Rostrup sier det er problematisk når medisinsk behandling blir en del av slagmarken og politiet inntar sykehusene. Det blir farlig både for befolkningen og for legene. Foto: Privat Vis mer

Under demonstrasjonene avviste daværende president Viktor Janukovitsj at politiet skjøt med skarpt mot demonstrantene. Men mens konflikten utviklet seg på Maidanplassen, dukket snikskytterne opp på hustakene, demonstrantene falt om i gatene, og pasientene strømmet inn til sykehusene.

-  Det var folk som hadde blitt skutt med skrapt i hodet, magen eller beina. Flere hundre ble skadd under demonstrasjonene, sier Rostrup, som selv så omfanget av skadene rundt om på Kievs sykehus.

- Trenger hjelp Han mener behovet for psykologisk hjelp i Ukraina nå er veldig stort.

- Vi har sendt ned folk nå for å snakke med psykologene og psykiaterne. For også de trenger jo hjelp, for å kunne hjelpe andre. Mange av legene jeg snakket med var helt utslitte og traumatiserte, sier Rostrup.

Han sier behovet også er stort blant befolkningen.

- Det er ikke bare de som kjempet på barrikadene, men også politiet, som trenger hjelp. For eksempel snikskytterne. Politimenn som har fulgt ordre gjort ting som de selv ikke synes var riktig, kan også ha behov for psykologisk hjelp, påpeker Rostrup.

FØLG UTVIKLINGEN I UKRAINA I VÅRT LIVESTUDIO!

 POLITIET INNTOK SYKEHUSENE:  Under demonstrasjonene i Kiev fryktet demonstrantene at de ville bli arrestert dersom de dro til sykehusene. Derfor ble mange behandlet på provisoriske helsestasjoner rundt om i byen, eller i private hjem. Foto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB Scanpix
POLITIET INNTOK SYKEHUSENE: Under demonstrasjonene i Kiev fryktet demonstrantene at de ville bli arrestert dersom de dro til sykehusene. Derfor ble mange behandlet på provisoriske helsestasjoner rundt om i byen, eller i private hjem. Foto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB Scanpix Vis mer