Laget penger hjemme

SKIEN (Dagbladet): Med PC og fargeprinter satt ungdommene på gutterommet og trykket opp penger. Nå er 81 sedler sporet opp av politiet. De fleste av de hjemmelagede sedlene er omsatt, og flere er trolig i omløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EGEN PENGEBINGE: Dette er alt du trenger; en moderne PC og en fargeprinter.

Sju gutter i 14- 15-årsalderen, samt en mann på 26 år, er nå siktet for produksjon og omsetning av falske penger.
26-åringen, som har vært i flere avhør, skal ikke ha hatt noen forbindelse med guttungene på 14- 15 år. Blant de sistnevnte skal kun tre av guttene ha samarbeidet om penge-produksjonen. De øvrige har drevet sin B-gjeng-virksomhet uavhengig av hverandre. Sedlene som ungdommene og 26-åringen har produsert er fra 50-kronerssedler opp til 1000-lapper. Hvor mye som totalt er produsert, vet ingen i dag.
Skienspolitiets egne dataeksperter som har avslørt falsknerne. Disse skal ha laget noen sedler av gangen, og så slettet filen, for seinere å lage nye.
Men politiets dataetterforskere kom guttene og 26-åringen i forkjøpet. Stilt overfor anklagene, tatt på fersk gjerning, har de siktede langt på vei vedstått seg sin brøde i politiavhør.
Politiførstebetjent Odd Høiås mener utviklingen er ganske skremmende. Med moderne datautstyr samt en vanlig fargeprinter kan hvem som helst produsere penger hjemme hos seg selv, og i de fleste tilfeller få omsatt de falske sedlene uten vanskeligheter.
Fem av skiensguttene er under 15 år, det vil si under den kriminelle lavalder. De slipper således ordinær straff. To er over 15 - og vil bli straffeforfulgt.