Laget tulleprogram om pedofili

Channel Four presenterte programmet som en dokumentar med råd om hvordan pedofile kan avsløres. I virkeligheten var programmet bare tull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke mindre enn to millioner rasende telefoner har Channel Four mottatt siden de torsdag sendte «Brass Eye», et satirisk program som utga seg for å være et høyst seriøst dokumentarprogram der det blant annet ble gitt råd om hvordan man skulle avsløre pedofile.

Selv fra regjeringshold har det kommet mishagsytringer og trusler om skjerpede krav til innholdet i program som sendes på britiske skjermer.

- Ingen tilslutning

Programskaperne selv forstår ikke reaksjonene og hevder at de ønsket å bruke humor for å vise hvilken dobbeltmoral og sensasjonslyst som råder innen andre britiske massemedier når det gjelder pedofili, først og fremst i tabloidavisene.

- Programmet var ikke noe forsvar av pedofile, og ga ingen tilslutning til deres fryktelige forbrytelser, sa Channel Fours sjef Michael Jackson i sitt forsvar av programmet.

Blant flere kjendiser som ble oppsøkt av programskaperne var rockestjernen Phil Collins, som uten å ane uråd stilte opp i en oppdiktet kampanje mot pedofili.

Britiske tabloidaviser har ledet an i hylekoret mot Channel Four, og har på lederplass reist krav om at alle som hadde noe med programmet må sparkes.

Tabloid går hardt ut

Blant dem som har ropt høyest, er den beryktede News of the World, som seinest i fjor innledet en svært kontroversiell kampanje der de offentliggjorde bilder, navn og adresser til tidligere pedofilidømte.

Kampanjen førte til opprettelsen av flere borgervern-liknende grupper der aktivister fra Nasjonal Front og andre nynazistiske grupper sto sentralt.

Gruppene innledet klappjakt på mange av dem som var hengt ut av News of the World, og flere av dem måtte søke tilflukt hos politiet.

Andre ble ofre for forveksling, og hysteriet førte også til selvmord. News of the World ga til slutt etter for presset fra politi og sosialarbeidere og innstilte sin kampanje.

(NTB)