Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arfhan Bhatti dømt for familievold

Lagmannsretten avviste Arfan Bhattis anke i familievoldssak

Er dømt til to ukers fengsel for vold mot kona.

DØMT: Arfan Bhatti, her under en demonstrasjon i 2012. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DØMT: Arfan Bhatti, her under en demonstrasjon i 2012. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Borgarting lagmannsrett har avvist islamisten Arfan Bhattis anke over dommen han i Oslo tingrett fikk for å ha utøvd vold mot kona.

I tingretten ble Bhatti dømt til to ukers fengsel. Denne dommen fra januar i fjor blir nå stående.

«Dommen er uheldig fordi den kan hindre folk i å søke legehjelp av frykt for at opplysninger når politiet uten at de ønsker det.» John Christian Elden, forsvarer

39-åringen satt ni dager i varetekt da han først ble pågrepet i saken, og slipper dermed å sone.

Lydlogg

Bakgrunnen for Bhattis anke er saksbehandlingsfeil. Han mener politiet ulovlig innhentet hovedbeviset i saken, en lydlogg fra AMK som viser at kona ringte dem tre ganger natt til 31. juli 2015, før politiet ankom parets bolig og brakte henne til legevakten.

Han mener også at han har hatt begrensede muligheter til å imøtegå påtalemaktens påstander, og at han ikke fikk en rettferdig rettergang.

Lagmannsretten kommer til at opptakene må kunne føres som bevis, fordi Bhattis kone samme natt som hun ringte, skrev under på en generell fritakserklæring hun ble forelagt av politiet. Retten mener erklæringen fritar det involverte helsepersonellet for fritak fra taushetsplikten.

Bhatti og forsvarer John Christian Elden krevde lydloggen avvist som bevis, fordi fritakserklæringen ikke omfatter helsepersonellet på AMK.

- Dommen er uheldig fordi den kan hindre folk i å søke legehjelp av frykt for at opplysninger når politiet uten at de ønsker det. Sakens alvor ga ni dager i fengsel, og det kan reises spøsmål ved om dette er saken der påtalemyndigheten bør utfordre helsenvesenets taushetspilkt, skriver Elden i en SMS til Dagbladet.

- Snublet

Elden mener på sin side at fritakserklæringen ikke omfatter lydloggen. Dette er ikke retten enig i.

Kona benyttet seg av sin rett til ikke å forklare seg mot ektemannen i retten, i hht. straffeprosesslovens paragraf 122, som sier at nær familie av en siktet kan reservere seg mot å forklare seg mot ham.

I politiavhør sa hun at hun snublet i beina hans under en krangel, og at det var slik hun hadde pådratt seg skadene hun fikk behandling for på legevakten.

MOTPARTER: John Christian Elden forsvarer Bhatti, mens statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten representerer påtalemakten. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
MOTPARTER: John Christian Elden forsvarer Bhatti, mens statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten representerer påtalemakten. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Tingretten fant det imidlertid bevist utover enhver tvil at skadene skyldtes vold fra ektemannen. Nå har lagmannsretten stadfestet dette.

Flere bevis

Lagmannsretten påpeker videre at opptakene heller ikke er påtalemaktens eneste bevis; forklaringen fra første politimann i parets leilighet tillegges stor vekt, det samme blir konas og naboers politiforklaring.

Retten mener også at Bhatti har hatt rikelig anledning til å imøtegå politiets bevis, siden AMK-loggen hele tida har figurert i saksdokumentene. Han hadde også anledning til dette da tre politifolk forklarte seg i retten.

«Lagmannsretten har etter dette kommet til at det ikke var en saksbehandlingsfeil at lydloggen fra AMK-sentralen ble tillatt ført som bevis under tingrettens behandling av saken. Anken blir følgelig forkastet», skriver lagdommer Kjersti Buun Nygaard avslutningsvis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media