BYTTES UT:  Lagdommer Ellen Mo (til høyre) byttes ut som dommer i Breivik-saken fordi retten mener det kan være tvil om hennes upartiskhet. Her fra 2009, sammen med daværende finansminister Kristin Halvorsen. Foto: Jacques Hvistendahl
BYTTES UT:  Lagdommer Ellen Mo (til høyre) byttes ut som dommer i Breivik-saken fordi retten mener det kan være tvil om hennes upartiskhet. Her fra 2009, sammen med daværende finansminister Kristin Halvorsen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Lagmannsretten: Dommer i Breivik-saken byttes ut

- Kan være tvil om hennes upartiskhet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagmann Ellen Mo byttes ut i Breivik-saken fordi det kan være tvil om hennes upartiskhet, ifølge en kjennelse fra lagmannsretten, melder NTB.

Lagmann Ellen Mo var statssekretær i Finansdepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering i 2000– 2001, som var en ren Arbeiderparti-regjering, ifølge kjennelsen.

– At dette nå er 15 år siden og at det var en kort periode, kan tilsi at dette forholdet ikke kan anses som noen særlig omstendighet som er egnet til å svekke tilliten til hennes upartiskhet. På den annen side er statssekretær en viktig politisk og profilert rolle, og hun kan således fremstå utad som en bærer av den politikk Breivik angrep. Videre var det flere statsråder og statssekretærer i denne regjeringen som ble direkte rammet av Breiviks angrep på Utøya. Etter rettens syn er dette særlige forhold som samlet sett etter en objektiv målestokk kan gi omverden og Breivik en rimelig og saklig grunn til å tvile på dommerens upartiskhet, heter det.

Det var Mo selv som tok opp forholdet i et skriv til partene, kommer det fram av kjennelsen.

Lagmann Ellen Mo er på ferie og har ikke lest kjennelsen, men til Dagbladet sier hun at det var en ventet avgjørelse.

- Jeg er ikke overrasket over det som kommer fram i kjennelsen. Jeg har redegjort for mine forhold som kunne påvirke saken og det er behandlet på en korrekt måte. Jeg har ingen kommentarer utover dette, sier Mo.