Lagmannsretten har slått fast at Maria Amelie skal slippes fri

- Fantastisk avgjørelse, sier advokaten.

SLIPPES FRI: Den papirløse asylsøkeren og forfatteren Maria Amelie og hennes advokat Brynjulf Risnes, her fotografert i fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag i forrige uke.
Foto: Berit Roald / Scanpix
SLIPPES FRI: Den papirløse asylsøkeren og forfatteren Maria Amelie og hennes advokat Brynjulf Risnes, her fotografert i fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag i forrige uke. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les hele kjennelsen

(Dagbladet): Maria Amelie ble forrige uke varetektsfengslet av Oslo tingrett, i påvente av at hun skal sendes ut av Norge.

Lagmannsretten har nå avgjort at hun kan slippes fri, da det ikke er fare for unndragelse.

- Avgjørelsen er korrekt og fantastisk. Her finnes ingen fare for unndragelse, sier Brynjulf Risnes, Maria Amelies advokat, til Dagbladet.

Hun vil få daglig meldeplikt. Hun må også fortsette å bo hos kjæresten Eivind Trædal.

Kritiserer politiet Politiet har fått kritikk fra flere hold etter pågripelsen av den papirløse asylsøkeren etter at hun holdt et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer. Lagmannsretten stiller seg bak denne kritikken:

- Håndteringen av saken, særlig tid og sted for pågripelsen, er av mange oppfattet å ha vært uten fingerspitzgefühl eller musikalitet. Lagmannsretten slutter seg til dette, heter det i rettens kjennelse.

Politiet mente 25-åringen måtte fengsles, fordi de fryktet hun ville skjule seg. Tingretten ga politiet medhold i dette, men lagmannsretten ser altså saken annerledes.

- Det vises til at hun er en offentlig kjent person som vanskelig kan skjule seg. Lagmannsretten kan heller ikke se at det ville tjene hennes sak å unndra seg utsendelse, heter det i kjennelsen.

- Mener hun har rett til opphold Videre heter det i rettens kjennelse:

- I støtteskrivet er anført at helheten i saken klart tilsier at det er vesentlig mer sannsynlig at fremstilte ikke vil unndra seg uttransport enn at hun vil unndra seg. Det forhold at hun har gitt klart uttrykk for at hun ikke ønsker å reise frivillig, er begrunnet med at hun mener at hun har rett til opphold i Norge og derfor vil arbeide videre med saken sin. Videre er anført at dersom uttransportering blir eneste løsning til slutt, vil hun ikke under noen omstendigheter motsette seg dette.

 Dagbladet kommer med mer

Les hele kjennelsen

Fakta om Maria Amelie:

• Maria Amelie (25) kommer fra Nord-Osetia i Kaukasus-regionen i det tidligere Sovjetunionen. Hun har ikke lovlig opphold i Norge. Amelies foreldre bor også i Norge ulovlig. Hun kom til landet som mindreårig (16).

• I Norge har hun selv brukt navnet Maria Bidzikoeva, men det riktige fødenavnet skal være Madina Salamova (født 30.5.1985),

• Foreldrene til Maria Amelie tok datteren med seg da de flyktet fra Vladikavkaz i Nord-Ossetia til Finland i 2000. Her fikk familien avslag på søknaden om oppholdstillatelse.

• Familien flyktet videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist.
• Maria Amelie har gått videregående skole i Norge og har en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim.
• Maria Amelie ga i fjor høst ut boka
«Ulovlig norsk» som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid henne til «Årets Nordmann».
• I fjor høst sendte Maria Amelie inn en ny søknad til Utlendingsnemnda. I søknaden ber hun om at saken hennes, som tidligere bare er blitt behandlet som en del av morens sak, må behandles på selvstendig grunnlag av utlendingsmyndighetene.

• Her er hennes forklaring under fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag.

• Maria Amelie sitter nå på Trandum utlendingsinternat i påvente av å bli sendt tilbake til Russland.

Kilde: NTB/Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer