Lagmannsretten mener Forsvaret forfalsket dokumenter mot elitesoldat

30 år etter nestendrukning og heftig skyting får eks-soldaten Bjørn Sagvolden (55) erstatning.

VANT: «Trykkbølgen kjennes i ansiktet og anslaget fra skuddene går i veggen svært nære mitt hode. Dette gjentar seg med dobbeltskudd.» Slik er tidligere spesialsoldat Bjørn Sagvoldens beskrivelsen av en av hendelsens i 1983 som nå har gitt ham rett til yrkesskadeerstatning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VANT: «Trykkbølgen kjennes i ansiktet og anslaget fra skuddene går i veggen svært nære mitt hode. Dette gjentar seg med dobbeltskudd.» Slik er tidligere spesialsoldat Bjørn Sagvoldens beskrivelsen av en av hendelsens i 1983 som nå har gitt ham rett til yrkesskadeerstatning. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvor mange millioner skal jeg få per skudd, spør Bjørn Sagvolden (55) sarkastisk.
Han har vunnet en dundrende seier i Borgarting lagmannsrett, og skal ha yrkesskadeerstatning.

Skadene oppsto etter en nesten-drukning og en heftig skyteepisode i Forsvarets spesialkommando i november 1983.

Ifølge den nylig rettskraftige dommen skal Telenor betale, fordi Sagvolden var ansatt der da skadene først ble konstatert.

Dommen fastsetter ingen sum, men Sagvolden krever Telenor for 36 millioner.

«Killing house»
«Han var blå i ansiktet og kastet opp blodholdig væske.»

Slik var ifølge retten Sagvoldens tilstand etter en dykkeulykke 1. november 1983, før livreddende tiltak og deretter fem timer i trykkammer. Han var elitesoldat i den da nyopprettede Forsvarets spesialkommando (FSK), en spesialavdeling som blant annet skal operere bak fiendens linjer og beskytte oljeinstallasjoner mot terror.

- Etterpå var det rett tilbake i tjeneste i FSK, sier Sagvolden til Dagbladet.

To uker senere fikk han beskjed om å melde seg i øvringslokalet som ble kalt «killing house» i hovedkvarteret på Trandum. Der var det mørkt.

Sagvolden ble plassert på en stol, og det ble beordret ild.

«Sønderknust, gråtende»
«Trykkbølgen kjennes i ansiktet og anslaget fra skuddene går i veggen svært nære mitt hode. Dette gjentar seg med dobbeltskudd. (...) Dette avsluttes når magasinet er tomt».

SPESIALJEGERE: Forsvarets spesialkommando utdanner fallskjermjegere og spesialjegere og kan på kort tid stille styrker til nasjonal og internasjonal krisehåndtering. På dette bildet fra 2007 viser de hvordan de forbereder seg før et oppdrag i Kabul. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SPESIALJEGERE: Forsvarets spesialkommando utdanner fallskjermjegere og spesialjegere og kan på kort tid stille styrker til nasjonal og internasjonal krisehåndtering. På dette bildet fra 2007 viser de hvordan de forbereder seg før et oppdrag i Kabul. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Slik beskrev Sagvolden skyteepisoden i «killing house» i et brev til Forsvarsdepartementet i 1992. Han skriver at han ble sittende «forstenet» og i «sjokktilstand».

Han var «som helt forandret», «sønderknust, gråtende og urolig og regelrett redd/angst», forklarer hans daværende kone i en  rettspsykiatrisk rapport.

Hjerneskade
Kort etter skytingen fikk Sagvolden sparken. Etter hvert ble han skilt. Derimot gjorde han det bra i arbeidslivet.

Så ble det trøbbel der også.

Seks-sju år etter hendelsene i FSK, røk han i tottene med sin daværende samboer og hennes familie, og med arbeidsgiveren Televerket/Telenor. Problemene vokste ham over hodet, og i 1990 oppsøkte han lege med mistanke om hjerneskade.

Nå har lagmannsretten ut fra lege- og psykiaterrapporter konkludert med at nesten-drukningen og skyteepisoden trolig påførte Sagvolden en mindre hjerneskade og posttraumatisk stresslidelse med søvnvansker, flashbacks og konsentrasjonsvansker.

- Falske erklæringer
I mange år nå har Bjørn Sagvoldens liv vært et kaos. Før jul i fjor ble han og hans 83-årige mor kastet ut av en leilighet i Oslo, etter mange års krangler og rettstvister. Dagbladet treffer ham i hans midlertidige bosted hos en kamerat.

Sagvolden mener mange av problemene både privat og i arbeidslivet skyldes hendelsene i 1983, og sju erklæringer fra desember samme år.

Der stemplet medsoldater ham som kranglete og uforsvarlig i sin omgang med skytevåpen.

- Skulle fjernes To medsoldater som vitnet i retten avviste å ha skrevet erklæringene, selv om deres navn var blant avsenderne.

«Lagmannsretten finner på bakgrunn av vitneforklaringene til NN og NN mest sannsynlig at erklæringene er falske, og at de mest sannsynlig er fabrikkert i ettertid for å begrunne oppsigelsen av Sagvolden», skriver lagmanssretten.

Både de to medsoldatene og Sagvolden mener FSK-ledelsen var faglig uenig med Sagvolden, og ville ha ham vekk.

- Det er det jeg har ment hele tida, og nå er det bevist i lagmannsretten, sier Sagvolden til Dagbladet.
Dagbladet har ikke fått kontakt med Sagvoldens daværende overordnede i FSK.

- Rett hele tida
I ettertid mener Sagvolden at problemene privat og i arbeidslivet stammer fra erklæringene som retten nå mener var falske var blitt lekket, og at ryktene hadde begynt å gå om ham.

- Kan hjerneskaden som retten nå har konstatert, ha gjort at du ser konspirasjoner der andre ikke ser det?

- Nei. Men andre har vært inne på den tanken. Dokumentasjonen viser at Sagvolden har hatt rett hele veien, sier Bjørn Sagvolden.

Endelig kan han triumfere.