Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lagmenn satte kjennelse til side

Etter at juryen hadde frifunnet 58-åringen for drapet på 12 år gamle Bujar Gashi, brukte lagdommerne bare ti minutters rådslagning på å sette kjennelsen til side. Nå venter en ny runde i rettsapparatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at juryens formann hadde forkynt kjennelsen om full frifinnelse av mannen, tok retten en kort pause. Ti minutter seinere var kjennelsen satt til side, hvilket betyr at lagdommerne høyst sannsynlig har ment at mannen er skyldig. 58-åringen ble varetektfengslet for fire nye uker, og det er bestemt at saken skal opp på ny for en meddomsrett med tre fagdommere og fire legdommere.

Funnet drept

Sjetteklassingen Bujar Gashi ble funnet drept ved en tursti like ved Pretrud skole i Hamar, den 15. februar i fjor. Han var påført flere knivstikk, blant annet et i hjertet. Etter kort tid ble mistanken knyttet til en 58 år gammel mann, og etter at politiet fant spor av Bujars blod i leiligheten hans ble han pågrepet. Videre indisier fant politiet blant annet ved at Bujar hadde fortalt en kamerat at han skulle innom 58-åringen, og naboens sparkstøtte var blitt tjuvlånt og ødelagt på grunn av overbelastning drapsnatta. I tillegg var mistenkte etter eget sigende så full drapsnatta at han ikke var i stand til å redegjøre for alle sine bevegelser.

 15. juli ble mannen dømt for drapet, men anket på stedet. Familien til Bujar raste over at han ikke fikk maksimumsstraff, men har nå fått et enda sterkere tilbakeslag i og med juryens frifinnelse.

Kritisert

Kjennelsen er også et hardt slag til politi og påtalemyndighet. De har blitt kritisert for å ha ført ensidig etterforskningsarbeid, og dette var et langt sterkere emne i andre runde av rettsapparatet enn forrige gang da han enstemming ble dømt i herredsretten. Men lagdommerne hadde likevel et annet syn på spørsmål rundt tvil, og brukte unormalt kort tid på å sette avgjørelsen til side til fordel for ny runde i rettsapparatet. Det som synes helt klart er i hvert fall at påtalemyndighet og politi denne gang må ha en langt mer overbevisende sak å føre dersom de ikke skal bli gjenstand for massiv kritikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!