Lagret atombombe i Bergen

En atombombe og komponenter til 37 andre atomvåpen ble lagret på Flesland flyplass på 60- og 70-tallet. Ifølge en ny bok basert på hemmeligstemplede dokumenter var norske myndigheter trolig ikke informert i detalj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskerne Kjetil Skogrand og Rolf Tamnes som avslører atomlagringen i boka «Fryktens likevekt» som ble utgitt i går.

I boka går det fram at Flesland flyplass utenfor Bergen spilte en sentral rolle i NATOs planer for en eventuell atomkrig i Europa.

Uten kjerne

Atom-materielle ble i de første årene av den kalde krigen først lagret på Sola. Men da Flesland sto ferdig i 1955 ble 44 jernbanevogner med krigsmateriell flyttet fra Stavanger til Bergen, skriver Bergens Tidende.

Det skal ha vært en atombombe uten tennsats som var tenkt brukt til trening, når amerikanske fly var på øvelser. Bomben og komponenter til 37 atomvåpen ble lagret i fjellhallen ved Flesland, skriver forfatterne i boka.

NATO-flyene hadde mål i Øst-Tyskland, Polen og de baltiske landene. Hensikten var å hindre at russerne kunne seile ut fra Østersjøen i en eventuell krigssituasjon.

Visste ikke

Norske soldater og menige på flystasjonen på Flesland var ikke klar over hva slags våpen de hadde på lager, skriver forfatterne. Heller ikke norske myndigheter var fullt informert, hevder de i boka.

Hemmeligheten var nær ved å bli avslørt da Luftfartsverket ville begrense Fleslands betydning som sivil flyplass. Istedet ble de konvensjonelle styrkene ved flyplassen styrket, og dermed ble aktivitetsnivået opprettholdt, skriver Bergens Tidende.

Offisiell norsk politikk var hele tiden at vi ikke skulle lagre atomvåpen i Norge i fredstid. Spørsmålet var når fredstiden sluttet og når krigen begynte. Derfor var våpnene på Flesland ikke utstyrt med tennsatser, de kunne ikke brukes før allierte fly kom og tok våpnene med seg videre.