Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lagret innholdet i e-poster og Facebook-meldinger

Varsleren Edward Snowden ruller opp ny britisk overvåkingsskandale i The Guardian-intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De er verre enn USA, sier varsleren.

Han snakker om den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ. The Guardian publiserer i dag nye opplysninger fra 29-åringen som er blitt årets mest omdiskuterte mann i USA.

Nå hevder varsleren Snowden at han kan dokumentere hvordan britiske myndigheter har lagret telefonsamtaler, e-poster, Facebook-innlegg og Internett-logger fra vanlige mennesker, og overlevert disse til USA.

The Guardian har fått tilgang til en rekke dokumenter som underbygger Snowdens nye påstander.

Og ifølge Washington Post har amerikanske myndigheter i all hemmelighet utferdiget en siktelse mot 29-åringen, som tidligere jobbet for etterretningsorganisasjonene CIA og NSA.

Sjokkerte Det sjokkerte en hel verden da detaljer om president Barack Obamas omfattende overvåking av vanlige mennesker kom fram i begynnelsen av juni.

Edward Snowden - IT-ekspert, tidligere CIA-ansatt og før det igjen ung mann med ambisjoner om en militærkarriere - sto så fram i The Guardian og Washington Post og opplyste at det var han som sto bak avsløringene. Det utløste klappjakt på varsleren, som ble fordømt av Obama og fortsatt jages av FBI. Han rømte til Hong Kong, der han fortsatt skal oppholde seg.

Mandag avslørte Snowden at Storbritannia skal ha avlyttet og spionerte på utenlandske diplomater under et toppmøte i London i 2009. Etaten varsleren da tok for seg var etterretningsorganisasjonen GCHQ - Government Communications Headquarters. Snowden har varslet flere avsløringer, og i kveld publiserte The Guardian nye opplysninger om GCHQ.

- Lagret Facebook-meldinger GCHQ har, ifølge Snowden og The Guardian, skaffet seg tilgang til arkiver med detaljinformasjon om tusenvis av telefonsamtaler, e-poster og nettrafikk. Snowden hevder GCHQ så har lagret opptak av telefonsamtaler, innholder i e-poster, Facebook-innlegg og internetthistorikken til uskyldige mennesker.

Informasjonen er så overlevert til den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA).

Snowden har tidligere hevdet at NSA plukker opp nærmest alt som foregår på internett. Ifølge The Guardian har omkring 850 000 ansatte hos NSA og deres underkontraktører hatt sikkerhetsklarering nok til å ha tilgang til GCHQ-materialet.

Lovlig Lagringen skal - trolig - være lovlig etter britisk lov, men har til nå vært helt ukjent.

Tvilen rundt lovligheten går på at paragrafene som er lagt til grunn ifølge britisk presse opprinnelig gjaldt en begrenset lagring av data fra spesifikke personer.

Dermed kan lovteksten være tolket relativt vidt.

- Overvåkingen er ikke bare et amerikansk problem. Storbritannia er en stor aktør i denne kampen, sier Snowden selv.

SIKTET FOR SPIONASJE: En støttespiller med en plakat med bilde av de to berømte og beryktede varslerne Bradley Manning og Edward Snowding. Manning står for retten, Snowden siktes nå for spionasje. Foto: EPA / NTB scanpix
SIKTET FOR SPIONASJE: En støttespiller med en plakat med bilde av de to berømte og beryktede varslerne Bradley Manning og Edward Snowding. Manning står for retten, Snowden siktes nå for spionasje. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media