MA KANSKJE IKKE TIL KYRKSÆTERØRA: Borgarting lagmannsrett har opphevet tingrettens avgjørelse, og Mulla Krekar kan med det slippe flytting til Kyrksæterøra. 
Foto: Anita Arntzen
MA KANSKJE IKKE TIL KYRKSÆTERØRA: Borgarting lagmannsrett har opphevet tingrettens avgjørelse, og Mulla Krekar kan med det slippe flytting til Kyrksæterøra. Foto: Anita ArntzenVis mer

Lagretten opphever tvangsbosettingen av Krekar

Kan slippe Kyrksæterøra-tur. Retten gir regjeringen kraftig kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Borgarting lagmannsrett opphever politiets vedtak om å tvangsbosette mulla Krekar på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag, skriver VG.

Lagmannsretten mener det er begått saksbehandlingsfeil, og at justisdepartementet instruerte politiet i saken uten at de hadde kompetanse til det. Tingretten mente dette ikke var bevist, men lagmannsretten konkluderer altså motsatt.

Retten legger vekt på at politidirektoratet i en pressemelding presiserte at instruksen gjaldt Krekar.

- I pålegget er det ikke vist til instruksen. Det er imidlertid klart at pålegget etter sitt innhold ligger innenfor det påtenkte virkningsområdet for den uhjemlede instruks en, og at Oslo politidistrikt var kjent med instruksen da pålegget ble gitt. Etter lagmannsrettens oppfatning må det anses som en saksbehandlingsfeil som hefter også ved pålegget, at departementet instruerte uten å ha kompetanse til det, heter det i avgjørelsen.

Krekar-forsvarer Brynjar Meling er naturlig nok godt fornøyd med at lagmannsrettens avgjørelse.

- Det er en grundig og god avgjørelse, som er vel så viktig for  Norge som rettsstat som for Mullar Krekar, sier Meling til Dagbladet.

Kraftig kritikk I sin kjennelse får justisdepartementet kraftig kritikk. Lagmannsretten mener at departementet langt på vei har instruert politiets skjønnsutøvelse ved bruk av tvangsmidler.

- Konsekvensen av dette er at lagmannsretten mener at departementet ikke hadde kompetanse til å gi instruksen 14. januar 2015. Dette gjelder uansett om instruksen anses som en generell instruks, eller om den - som anført av Faraj - i realiteten er en instruks om avgjørelse av en enkeltsak, skriver retten.

Meling setter pris på at retten deler hans oppfatning om at regjeringen har gått for langt.

- Vi får medhold i det mest prinsipielle, og jeg setter pris på at domstolen deler vår oppfatning av at regjeringen her gikk for langt, sier Meling og legger til:

- Det skal bli interessant å høre hva justisministeren mener om dette.

Holdes i varetekt Politiet vil holde uansett mulla Krekar i varetekt fram til en ny rettssak for trusler. Det vil ifølge Aftenposten trolig vare ut året og et stykke inn i 2016.

- Vi tar sikte på å holde ham i varetekt fram til hovedforhandling i saken om de nye drapstruslene. Etterforskningen er nesten ferdig, men vi venter fortsatt på noen oversettelser. Vi tar sikte på at saken kommer opp for Oslo tingrett før sommeren, sa politiinspektør Vegard Rødås til Aftenposten i forrige uke.

Krekar er siktet for å ha kommet med trusler som er nesten identiske med dem han ble dømt for i 2012. Da kom retten fram til at to år og ti måneder i fengsel var en passende straff. Truslene den gangen var rettet mot Erna Solberg og tre kurdere, mens det denne gangen er én person som er utsatt for trusler.