- Lagt i bakken og satt på glattcelle i bare truse og topp. Fikk ingen forklaring på hvorfor de ble pågrepet

«Det er mange nigerianere som selger narkotika her.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Jeg har vondt! Dere gjør meg vondt!» skrek Nobuhle Mbilase Enyam i smerte da politiet la henne i bakken på Grønland i Oslo 8. juli.

Helsearbeideren er kronisk skadd i ryggen, og smerten bredte seg gjennom kroppen hennes idet håndjernene ble strammet rundt håndleddene hennes. Flere politifolk holdt henne nede, både i overkroppen og på beina, ifølge videoen filmet på stedet.

Eks-mannen Jean Felicien Enyam står ved siden av, også han i håndjern.

- Rasistisk - Det som skjedde den kvelden, minner meg om tilstandene hjemme i Sør-Afrika. Jeg trodde aldri noe sånt kunne skje her i Norge, sier Enyam til Dagbladet.

Se den dramatiske pågripelsen i videoen i denne saken.

«Hva gjelder kontrollen? Er det noe mistenkelig som gjør at vi må kontrolleres?, gjengir Felicien at de to spurte politibetjentene.

<strong>- RASISTISK:</strong> Jean Felicien Enyam og eks-kona og mor til hans barn, Nobuhle Mbilase Enyam, mener de ble sjekket av politiet på bakgrunn av hudfarge. Politiet understreker at de aldri går til sjekk på bakgrunn av hudfarge, men sier det er en overvekt av vest- og nordafrikanere som selger narkotika på Grønland. Selv er de to fra Tsjad og Sør-Afrika. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- RASISTISK: Jean Felicien Enyam og eks-kona og mor til hans barn, Nobuhle Mbilase Enyam, mener de ble sjekket av politiet på bakgrunn av hudfarge. Politiet understreker at de aldri går til sjekk på bakgrunn av hudfarge, men sier det er en overvekt av vest- og nordafrikanere som selger narkotika på Grønland. Selv er de to fra Tsjad og Sør-Afrika. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- «Nei, det er rutinekontoll, det er masse narkotika her - vi kontrollerer fordi det er mange nigerianere som selger narkotika her», svarte politibetjenten ifølge de to.

De trodde ikke det de hørte, forteller de til Dagbladet. De to innrømmer at de på bakgrunn av politiets begrunnelse nektet å samarbeide.

- Det var rasistisk, mener Felicien.

- Ikke på grunn av hudfarge Fungerende stasjonssjef på Grønland politistasjon, Geir Tveit, som til daglig er forebyggende leder for gatepatruljen på Grønland, kan ikke kommentere den konkrete saken, fordi eks-paret har anmeldt politibetjentene for grov uforstand i tjenesten - og saken derfor er under etterforskning.

Han understreker likevel at kontroller aldri gjøres på bakgrunn av hudfarge.

- Man går ikke på mørkhudede på grunn av hudfarge. Det er handlingen som betyr noe, man må ha skjellig grunn til mistanke. Men det stemmer at alt for mange av de vi pågriper nesten uten unntak er vest- og nordafrikanere. I det området er det de som utgjør en stor overvekt av selgerne, sier han.

- Kan bli bedre Eks-ekteparet uttrykker stor misnøye rundt det at de aldri skal ha blitt forklart hvorfor de ble pågrepet. Blant annet ønsker de en forklaring på hvorfor Enyam ha blitt sluppet ut fra glattcella i bare truse og en liten, rød topp.

<strong>BLÅMERKER:</strong> Nobuhle Mbilase Enyam sier hun var full av blåmerker etter basketaket. Foto: Privat
BLÅMERKER: Nobuhle Mbilase Enyam sier hun var full av blåmerker etter basketaket. Foto: Privat Vis mer

Tveit innrømmer at det er beklagelig.

- Jeg kan ikke kommentere denne saken, men det høres rart ut. Politiet kan velge å frata pågripne klærne av ymse grunner, men de skal jo få det tilbake, sier han til Dagbladet.

- Det er klart at vi i politiet sikkert kan bli bedre til å fortelle folk hvorfor de ble pågrepet. Da hadde man kanskje unngått en del mediastyr også. Men det har med både ressurser og tid å gjøre, og hvem som skal si hva.

<strong>- VONDT:</strong> Enyams arm full av blåmerker. Foto: Privat
- VONDT: Enyams arm full av blåmerker. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer