Lagt i jern og banket

STAVANGER (Dagbladet): «Du har parkert feil,» sa politimannen til uføretrygdete Jon Åbø (63) i Sauda. «Det ser jeg at du også har gjort,» svarte Åbø, og pekte mot politibilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed startet et voldsomt basketak som førte til at Åbø først havnet på glattcelle, siden på sjukehuset. Mens politimannen nå er meldt til Sefo, organet som gransker politiet.

I Sauda er det hengt opp plakater om politivold, for det var svært mange vitner som så opptrinnet utenfor en butikk. Lensmann Ingvar Gjerde tar ingen sjølkritikk.

- Mannen feilparkerte, han nektet å oppgi personalia og ville heller ikke frivillig bli med til lensmannskontoret. Jeg kan ikke se at min medarbeider har handlet i strid med reglementet, sier Gjerde til Dagbladet.

- Var livredd

Åbø klager på sterke smerter og pustebesvær etter tumultene.

- Nå har de tatt røntgenbilder av meg. Ingenting er brukket, men jeg er kraftig forslått. Jeg var livredd - jeg er feit og har høyt blodtrykk. Politimannen tok kvelertak på meg, og jeg ropte fortvilt om hjelp, forteller Åbø til Dagbladet.

Han er glad for at mange var vitner til slaget i gata. Åbø mener også at han som ufør har lov til å parkere på stedet.

Maktmisbruk

Advokat Arvid Sjødin, som ble kontaktet av Åbø i går, beskylder politiet for maktmisbruk.

- Dette er et klassisk eksempel på hvordan politiet ikke skal opptre. Sauda-lensmannen har en jobb å gjøre for å gjenopprette publikums tillit til politiet, sier Sjødin til Dagbladet. Sjødin ser det komiske i at politiet glemte å ta mobiltelefonen fra Åbø da han ble satt inn. Fra cella ringte Åbø til en politimann i Haugesund og ba om å bli løslatt. Like etterpå var han en fri mann.

Jon Åbø er en respektert mann i Sauda. Han brukes som støttekontakt og er sosialt engasjert, blant annet bruker han mye tid på å ta seg av folk med rusproblemer.

- Egentlig er jeg jo kompis med politiet, så dette skuffer meg veldig, sier Jon Åbø.

BASKETAK: Jon Åbø (63) ble lagt i bakken og påsatt håndjern etter å ha feilparkert. - Maktmisbruk av politiet, sier advokat Arvid Sjødin. Sinte vitner har hengt opp plakater mot politivold.