Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lagt i jern

TRØNDELAG (Dagbladet): - Vi trakasseres fordi vi er tatere, sier Karl Juliussen fra Levanger. I forrige måned ble han og kona lagt i jern av politiet i Rissa. Paret besøkte stedet for å selge dyner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rafto-prisen en anerkjennelse

- For oss er det ikke noe poeng i å dra rundt i bil, drive med svindel og bli arrestert. Det eneste vi ønsker, er å klare oss sjøl. Vi vil ikke inn i systemet som klienter, sier paret.
Begge ønsker å flytte fra Levanger, etter at de ble lagt i jern av politiet i Rissa. Selv om de ikke hadde begått tyverier, ifølge politiet. Kona tør ikke stå fram, hun er redd dattera skal bli mobbet. Karl står fram. For det de opplevde i begynnelsen av september i år har gjort dem skremt.

- Vi hadde vært innom seks- sju steder. Ved hvert hus vi besøkte, presenterte jeg meg med førerkort og handelsbevis, og spurte folk om de ville kjøpe dyner. Ville de ikke, dro vi videre, sier Karl Juliussen.

Ble skremt

- Karl plagdes med brystsmerter, så vi dro ned til legesenteret, forteller Karls kone.

Men noen eldre hadde åpenbart blitt skremt av det reisende ekteparets blotte nærvær, og ringt nødnummeret til politiet.

Lensmannen har seinere bekreftet at paret ikke hadde stjålet noe, men la til i et avisintervju at man måtte være skeptisk dersom fremmede ba om tabletter.

Ingen politifolk Dagbladet har vært i kontakt med, vil kommentere saken, siden den etterforskes av SEFO. Men det er på det reine at paret ikke er tidligere domfelt.
Det var to sivilkledde fra Rissa lensmannskontor som pågrep dem, mens Karl skulle få ordnet med medisiner på legesenteret.

- Det var helt uvirkelig. Vi ble snudd om, og påsatt håndjern med hendene bak på ryggen - vi som aldri har blitt bøtelagt engang, sier Karl Juliussen.

- Gapestokk

Ved legesenteret stimlet folk sammen rundt politibilen. Karl og kona satt der i en snau time, med hendene bak på ryggen.

- Hvis vi var snille, skulle vi få håndjernene foran. Det var vi, håndjernene ble flyttet mens vi var på ferja inn til Trondheim. Dermed ble håndjernene enda mer som en gapestokk. Fornedrende. Det var dét det var.

Karl fikk legehjelp, etter en natt på glattcelle. Han fikk ikke lov til å hjelpe kona med advokat. De følte seg enda mer mistrodd da politiet ikke viste interesse for å gå runden i husene de hadde vært i.

Saken etterforskes nå av Det særskilte etterforskningsorganet (SEFO) , etter at Romani Landsforening i Norge anmeldte lensmannskontoret i Rissa for rasistisk forfølgelse.

Hele Norges coronakart