Avfall

Lagunens farge vekker oppsikt

Vannet i Corfo-lagunen har den siste uka blitt rosa. Årsaken er helt spesiell.

ROSA: Vannet i Corfo-lagunen i Argentina har blitt farget rosa på grunn av avfall fra fiskefabrikker i området. Foto: Daniel Feldman / AFP / NTB
ROSA: Vannet i Corfo-lagunen i Argentina har blitt farget rosa på grunn av avfall fra fiskefabrikker i området. Foto: Daniel Feldman / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Vannet i Corfo-lagunen i Argentina har den siste uka blitt rosa.

Misfargingen av lagunen skyldes forurensning av natriumsulfitt fra fiskeavfall - et antibakterielt kjemikalium som brukes for å forlenge rekers holdbarhet under eksport, skriver The Independent.

Årsaken til forurensningen er imidlertid noe utenom det vanlige.

Dumper avfall i vannet

Industriparken i byen Trelew har lenge fraktet bearbeidet fiskeavfall til et renseanlegg i utkant av nabobyen Rawson.

- Det kommer dusinvis av lastebiler hver dag. Innbyggerne er lei av det, sier miljøaktivist Pablo Lada til nyhetsbyrået AFP, videreformidlet av The Independent.

De siste ukene har innbyggerne derfor blokkert strekningene som lastebilene bruker for å transportere avfall. Det førte til at lokale myndigheter ga industrifabrikker tillatelse til å dumpe avfallet i Corfo-lagunen.

- Det ble inngått en avtale med et selskap som transporterer avløpsvann fra fiskeriene, om å dumpe væske i Corfo-lagunen, sier sjef for miljøkontroll i Chubut-provinsen, Juan Micheoud, til nyhetsbyrået.

AVFALL: Det er avfall fra fiskefabrikker som er årsaken til den rosa fargen. Foto: Dianel Feldman / AFP / NTB
AVFALL: Det er avfall fra fiskefabrikker som er årsaken til den rosa fargen. Foto: Dianel Feldman / AFP / NTB Vis mer

- Ingen skade

Lokalbefolkningen klager også over forurensing i Chubut-elva, en viktig vannkilde i området, som skal ha forårsaket vond lukt og tiltrukket seg mange insekter.

Miljøaktivist Pablo Lada har beskyldt myndighetene for å ignorere beboeres bekymring knyttet til både forurensing og dårlig luft. Micheloud mener imidlertid det ikke er grunn til bekymring.

- Fargen forårsaker ingen skade og vil forsvinne i løpet av noen dager, sier han.

Det får innbyggerne til å reagere sterkt.

- Det går ikke an å dysse ned noe så alvorlig på den måten, sier Sebastian de la Vallina, planleggingssekretær i Trelew.

Vanlig i Australia

Dette er ikke første gang et vann blir rosa. Blant annet endret plutselig den indiske innsjøen Lonar plutselig farge i juni i fjor.

Mange turister reiser også hvert år til Westgate Park i Melbourne i Australia, for å ta bilder ved en innsjø som årlig får en rosa farge. Det skyldes imidlertid ikke forsøpling, men en alge som naturlig hører til i innsjøen. Den rosa fargen har sammenheng med mye sol, lite regn og varme temperaturer. Dette har fått innsjøens alger til å produsere det røde stoffet betakaroten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer