SV: Hans Olav Lahlum stod på Oppland SVs liste til stortingsvalget. Han kom ikke inn på Stortinget. - Da jeg sa ja til å stille for et par år siden, visste jeg ikke at det ikke ble stortingsplass, men at det mest sannsynlig ikke ble det, sier han. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SV: Hans Olav Lahlum stod på Oppland SVs liste til stortingsvalget. Han kom ikke inn på Stortinget. - Da jeg sa ja til å stille for et par år siden, visste jeg ikke at det ikke ble stortingsplass, men at det mest sannsynlig ikke ble det, sier han. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Lahlum spådde nesten korrekt valgresultat - og at han selv neppe ville komme inn på Stortinget

- Hadde selvfølgelig et håp om å komme inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går postet Hans Olav Lahlum en spådom på SVs nettsider om hvordan han trodde valgresultatet ville bli, under tittelen «Lahlums velgerguide for valgnatten 2017».

I dag, når nesten alle stemmene er talt opp, viser det seg at den kjente historikeren - og Oppland SVs førstekandidat - traff nokså godt.

- Utfallet var ganske ventet. Det som avgjorde valget, var at de borgerlige fikk maksimalt utbytte av at både KrF og Venstre kom over sperregrensa, sier Lahlum til Dagbladet.

Selv var Lahlum nær å komme inn på Stortinget.

- Hadde håp

Han meddelte i september i fjor at han ville stille på førsteplass på Oppland SVs liste til stortingsvalget.

I velgerguiden som han publiserte i går, omtalte han kort seg selv:

«SV har feltets mest kjente førstekandidat i forfatteren, historikeren og sjakkommentatoren Hans Olav Lahlum, men det er fortsatt et åpent spørsmål om det kan løfte partiets oppslutning opp mot landsgjennomsnittet», skrev han.

At han ikke fikk plass på Stortinget var han forberedt på, sier han til Dagbladet:

- Da jeg sa ja til å stille for et par år siden, visste jeg at det ikke kunne bli stortingsplass, men at det mest sannsynlig ikke ble det, sier han.

- Jeg hadde selvfølgelig et håp om å komme inn, men det viktigste for meg var at det å si ja ville være det beste for Oppland SVs sjanser til å vinne stemmer og løfte partiet over sperregrensa. Det lyktes vi med, sier Lahlum.

- Var sikkert nær

SV fikk 4,6 prosent av stemmene i Oppland, som er en oppgang på 1,7 prosent siden forrige stortingsvalg.

SV var, ifølge Lahlum, avhengig av et utjevningsmandat i Oppland for å få stortingsplass. Det fikk de ikke.

- Vi var klart størst av de som ikke fikk distriktsmandat i Oppland, sier Lahlum.

Han sier han ikke vet hvor mange stemmer som manglet for at han i dag kunne vært en stortingsrepresentant.

- Jeg var sikkert nær, om du regner med ulike faktorer fra et annet fylke. Det er mange ulike måter å regne på, sier han.

Om sin egen spådom av det nasjonale resultatet for alle partiene, forteller Lahlum at trikset er å ikke legge for stor vekt på alle lokale meningsmålinger.

- Metoden jeg bruker handler om hvordan resultatene varierer fra fylke til fylke. Noe feil blir det, men jeg har lært meg at man bør være skeptisk til de lokale målingene, sier han.

Han utdyper:

- Jeg ser på variasjoner i snittet av nasjonale målinger nå, sammenligner med historiske erfaringer for variasjon mellom fylkene, og korrigerer skjønnsmessig for fylker hvor det av ulike årsaker er en spesiell situasjon nå. Jeg legger mindre vekt på enkeltmålinger fra enkeltfylker.

Politisk framtid

Lahlum har blant annet vært fylkesleder i Oppland, landsstyremedlem og medlem av SVs prinsipprogramkomité.

I 2007 ble han nominert til femteplassen på Oppland SVs liste til fylkestingsvalget, og i 2012 var han tredjekandidat til stortingsvalget i 2013.

UTFORDRINGER: Erna Solberg kommenterte valgseieren på Stortinget tirsdag. Hun fortalte at regjeringen har nye utfordringer i vente. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Om egen politisk framtid sier han:

- Jeg er en SV-er, og vil fortsette mine politiske verv. Jeg har imidlertid ikke tatt noen konklusjoner om 2019 ennå. Jeg vil først se hvordan politikken og livet utvikler seg.

- Og det er ikke synd på meg, fortsetter han.

- Jeg blir ikke arbeidsledig med det første.