Lahlum vil gi bort skatteletten han får i statsbudsjettet

Får mellom 25 000 og 40 000.

PROVOSERT Hans Olav Lahlum hjemme på Gjøvik. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PROVOSERT Hans Olav Lahlum hjemme på Gjøvik. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-Frp-regjeringen har foreslått skattelettelser på 15 milliarder i statsbudsjett for neste år. De rikeste får mest, da formueskatten reduseres fra 1 til 0,75 prosent, og bunnfradraget øker fra 1 til 1,2 millioner kroner. Samtidig foreslår de flere kutt for uføretrygdede.

En av de som reagerer kraftig er forfatter Hans Olav Lahlum, som i en statusoppdatering som er likt av over 9000 og delt over 1500 ganger på Facebook, skriver at regjeringens forslag «gjør livet enda vanskeligere for mange av dem som har det vanskeligst fra før».

- Provosert - Jeg har fått voldsomt med respons på den oppdateringen, sier Lahlum.

Han oppgir at han har en årsinntekt på opp mot to millioner kroner og anslår at han vil få mellom 25 000 og 40 000 i skattelette. En skattelette han gjerne skulle vært foruten.

- Tanken om at jeg skal bli mer produktiv og inspirert fordi jeg får noen titusen i skattelette opplever jeg som helt absurd. Jeg blir bare provosert, sier Lahlum, som ikke har noen plan om å beholde skatteletten selv.

- Jeg har ikke finregnet på hvor mye jeg vil skatte, inntekten min varierer for mye fra år til år at jeg klarer å forutse det. Men jeg har et mål om å gi bort 10 prosent av nettoinntekten min, så nå må jeg nok se meg om etter noen nye gode formål. I første omgang blir nok noen ekstra tusenlapper til TV-aksjonen, sier Lahlum, som oppgir at han i år blant annet støtter Flyktninghjelpen, Leger uten grenser, Amnesty International og Redd Barna, samt at han nylig dekket et underskudd på noen titusen for arrangementet Oslo Chess International, som er både en nasjonal breddeturnering og en internasjonal turnering.

Den populære forfatteren er langt fra den eneste som har lovet å gi bort skatteletten, flere andre har kommet med liknende lovnader i sosiale medier.

Håper Lahlum, som ved siden av forfattergjerningen og det velkjente sjakkengasjementet har tillitsverv i SV, sier han håper Venstre og Krf klarer å justere profilen i budsjettet noe.

- Jeg håper de klarer å gjøre noe med de mest usosiale kuttene, for eksempel det foreslåtte kuttet i barnetillegget til uføre. Det rammer en del foreldre og barn som allerede er i en presset situasjon. Det er allerede en skamplett at vi har såpass store forskjeller, sier Lahlum, som sier han i og for seg ikke er overrasket over regjeringens forslag.

- Det er ikke uventet, formueskatten var et stridstema i valgkampen, men det var skarpere utslag enn jeg hadde trodd. Og jeg er litt overrasket over at Frp godtar dette. De er også tilhengere av skattelettelser, men har profilert seg som et parti for folk flest, ikke for de rikeste, sier Lahlum.

Arbeidslinja Regjeringen har begrunnet skattekuttene blant annet med at de vil bidra til å ruste opp landet og skape nye arbeidsplasser som vi skal leve av etter oljen. Tallknuserne i finansdepartementet er usikre på om det vil ha den ønskede effekten. Kuttene i blant annet uføretrygden er blitt begrunnet med den såkalte arbeidslinja, at de vil kunne bidra til at flere går over i arbeid.

Dagbladets Marie Simonsen har kommentert budsjettforslag slik: De sterke skal bli de første.