Lahnstein advarer nei-folket

Nei-vinden blåser sterkere enn noen gang. Men Anne Enger Lahnstein advarer nei-sida mot å ta seieren for gitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved folkeavstemmingen i 1994 red partiet på nei-bølga og klarte å skaffe seg rekordhøye 16,7 prosents oppslutning ved valget året før. Nå ligger Senterpartiet og vaker rundt sperregrensa på fire prosent og klarer overhodet ikke å sette EU-spørsmålet på dagsordenen.

Nei-dronninga fra 1994, Anne Enger Lahnstein, vil ikke kritisere partiledelsen og retter heller skytset mot nei-tilhengerne.

- Paradoks

- Det er et paradoks at folk er så sterkt imot EU, samtidig som det ligger an til et massivt inntog av EU-tilhengere på Stortinget neste periode. Folk tror de kan gå videre på walk-over, men slik er det ikke. Tvert i mot kan EU-spørsmålet bli aktualisert i neste periode, sier Lahnstein.

- Men hva gjør Senterpartiet feil?

- Det er ingen enkle svar på hvordan man skal få økt oppslutning. Men dette er først og fremst en vekker for nei-sida. Forøvrig var situasjonen den samme både i -89 og -91.

Uaktuelt

Valgforsker Bernt Aardal mener forklaringen på Lahnsteins paradoks ligger i at folk rett og slett ikke er opptatt av EU-spørsmålet.

- Dette ser vi av at Nei-motstanden nå til og med brer seg langt inn i Høyre. Dette illustrerer at saken ikke er aktuell.

På dagens måling i Nationen sier hele 36 prosent av de spurte Høyre-velgerne at de kommer til å stemme nei.

Aardal forklarer motstanden mot unionsmedlemskap med den gode norske økonomien.

- Da krona ble mindre verdt og renta steg høsten 1998 så vi at pendelen svingte andre veien.

Aardal tror at dagens motstand også henger sammen med de indre spenningene i EU.