Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lahnstein mobiliserer til ny EU-kamp

LØRENSKOG (Dagbladet): Anne Enger Lahnstein maner nå sine tropper til å øke EU-beredskapen igjen. Men ifølge Lahnstein er det uaktuelt å ofre regjeringssamarbeidet for å være drivkraft i en ny EU-kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den avtroppende Sp-lederen mener det ikke er noen motsetning mellom å sitte i regjering og å drive EU-kamp.

- Vi må i alle fall ha alternativet klart for oss. Jeg tror ikke EU-saken er tjent med en Jagland-regjering med støtte fra Høyre. Sp kan godt sitte i regjering og drive EU-kamp, sier Lahnstein .

Ruster opp

Lahnstein mener partiorganisasjonen nå må ruste opp EU-kunnskapen. Hun vil at hvert fylkeslag skal utpeke en person med EU som spesialansvar.

Forslaget må oppfattes som mobilisering til en ny EU-kamp.

- Vi vet hvor viktig kunnskap var i 1994. I dag verserer mye overflatisk kunnskap, ikke minst om euroens betydning. Den er blitt feiret med blå ballonger, men er den så vellykket? Selvfølgelig tar regjeringen euroen på alvor og forholder seg til den. Men at euroen vil skape stabilitet i Norge, er for lettvint å si. Her er det viktig med utredning og kunnskap, sier Lahnstein.

Lahnstein ser ikke bort fra at EU-saken vil prege kommunevalgkampen seinere i år.

- Gro tar feil

I går sa tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland at hun tror det er et tidsspørsmål før Senterpartiet går ut av regjeringen. Ifølge Sp-lederen vil Gro ikke bli sannspådd.

- Nei, der får hun ikke rett. Denne regjeringen har Senterpartiet kjempet fram. Å ta ansvar i regjering er veldig viktig for oss. Men det går selvfølgelig en grense for hele regjeringen. Det trenger ikke være en spesiell sak, men en sum av saker i grenseland, sier Lahnstein.

Parlamentarisk leder Johan J. Jakobsen mener Gros uttalelse ikke er et resultat av nøktern analyse, men et uttrykk for forhåpning om Ap-makt.

Må velge vei

- En løpende EU-debatt kan ikke bety at Sp skal være avskåret fra regjeringsdeltakelse. Men hvis man først skal drive spekulasjon, så er det større sjanse for at regjeringen går samlet eller regelrett blir felt i Stortinget, enn at Senterpartiet går ut av regjeringen, sier han.

Etter at olje- og energiminister Marit Arnstad har åpnet for å bli nestleder, kan den nye Sp-ledelsen være på plass.

Men de politiske problemene og rivningene kan ikke feies under teppet, slett ikke så lenge partiet stuper på meningsmålingene.

Selv om Sp-leder Anne Enger Lahnstein sier at Sp's program og strategi er tydelig og klart for alle, mener mange at partiet står overfor veivalg.

Lederen i valgkomiteen, Gloppen-ordføreren Nils R. Sandal, er blant dem som mener diskusjonen om lederkabal må bli mer enn persondebatt.

- Jeg regner med at veivalg og synet på samarbeidskonstellasjoner blir et tema for vårt arbeid, sier Sandal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling