Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lahnstein sparket Statoil-styret

Oslo (NTB-Einar Olsen): Styreformann Kjell O. Kran og resten av styret i Statoil ble fredag kontant avsatt av fungerende olje og energiminister, Anne Enger Lahnstein. Begrunnelsen er både de store overskridelsene i forbindelse med Åsgard-utbyggingen og sviktende informasjon i forhold til departementet som Statoils eier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en improvisert pressekonferanse fredag ettermiddag gjorde Lahnstein kort prosess med tungvektere som LO-formannen, Yngve Hågensen, Telia-Nors nye sjef, Tormod Hermansen, Vitalsjefen Gunn Wærstad, advokat Ellen Moe, Helge Midttun og Mauritz Sahlin.

Gjenvalg

Så sent som for to uker siden sa styreformannen Kjell O.Kran at han tok gjenvalg hvis regjeringen ønsket det. Fredag sendte han ut en pressemelding der han fastholder at styret har opptrådt korrekt overfor eier.

Kran skriver at han og det avsatte styret mener konsernsjef Harald Norvik har gjort en god jobb i Statoil og at han bør fortsette.

Nytt styre

Anne Enger Lahnstein opplyste at hun ennå ikke har funnet kandidater til det nye styret som skal utnevnes på generalforsamlingen kommende tirsdag. På spørsmål om hun mener Norvik bør trekke seg, sier hun at det er en sak for det nye styret.

- Hvis styret skulle komme til en slik konklusjon, vil jeg ta det til etterretning sa statsråden.

Lahnstein understreket at Statoil er Norges viktigste selskap. Hun mente det valg hun har truffet er det beste både for Statoil og for den videre fremdrift på Åsgard. Hun ville ikke si noe om hvilken politisk dekning hun hadde for sin beslutning.

- Det ligger til statsråden å treffe en slik beslutning, og etter overskridelser på 17 milliarder fant jeg det nødvendig å reagere, sa hun. Lahnstein var forøvrig ikke overbevist om art overskridelsene vil stanse på 17 milliarder. De ansattes styrerepresentanter blir ikke berørt av departementets beslutning.