Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Laila Freivalds må ha livvakter overalt

Rasende svensker etter tsunamien har ført til strengt vakthold rundt utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Allerede fire dager etter katastrofen i Sørøst-Asia var det høy temperatur rundt utenriksminister Laila Freivalds. Hun gikk på teater den kvelden flodbølgen tok livet av 52 svensker. 786 personer er fortsatt savnet. Freivalds hevdet at hun ikke fikk beskjed om katastrofen før dagen etter (27. desember), noe som viste seg å ikke stemme.

Freivalds fikk også sterk kritikk da hun la seg til å sove med en gang hun kom til Thailand - etter å ha flydd dit på første klasse.

Utenriksdepartementet har fått inn tusenvis av sinte e-poster, fakser og brev.

Forgjengeren drept

Raseriet i Sverige har ikke lagt seg, og ifølge Aftonbladet har hun nå livvakter som følger henne overalt.

- Laila Freivalds har fått livvaktsbeskyttelse siden det har vært en del oppstandelse rundt henne den siste tida. Spesielt etter flodbølgekatastrofen, sier informasjonsdirektør ved Säkerhetspolisen, Anders Thornberg, til avisa.

Etter drapet på hennes forgjenger Anna Lindh har sikkerhetspolitiet lagt om rutinene for livvakter. Nå holder det med en allment hatsk stemning for at trusselbildet økes.

Ifølge Aftonbladet trengs det 15 personer til å beskytte en person døgnet rundt.

Freivalds ønsker selv ikke å kommentere den økte sikkerheten rundt henne.

Flere norske tilfeller

I Norge har statsminister Kjell Magne Bondevik livvakter overalt, men også andre politikere har fått livvakter etter trusler de siste åra.

• Kommunalminister Erna Solberg ble i september 2003 drapstruet av en iraker, og har også mottatt to andre trusler. Hun fikk derfor væpnede livvakter som fulgte henne døgnet rundt.

• Høsten 2003 ble SV-leder Kristin Halvorsen fulgt av to sivilkledde livvakter mens hun drev valgkamp i Oslo sentrum. Det var politiet som tok vurderingen og iverksatte tiltaket, som ikke hadde noen bakgrunn i konkrete trusler.

• Våren 2004 ble daværende helseminister Dagfinn Høybråten truet på livet gjennom en tekstmelding som ble sendt til Dagbladet. Også da økte politiet sikkerheten rundt ham fram til gjerningsmannen ble tatt.

UTSKJELT: Den svenske utenriksministeren Laila Freivals har vært i hardt vær etter flodbølgen.
BONDEVIK HAR VAKTER: Statsminister Kjell Magne Bondevik har livvakter med seg overalt.
FIKK VALGVAKTER: Politiet sendte ut sikkerhetsvakter da Kristin Halvorsen drev valgkamp i Oslo sentrum. Det hadde ikke kommet inn noen trusler.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media