Laila varsler om importsmitte

Samtidig som smittespredningen øker, er det svært få som tester seg ved testsenteret på Svinesund. Ansatt Laila Bekkely synes at risikoen for importsmitte til Norge er forferdelig skremmende.

SLÅR ALARM: Ansatt Laila Bekkely ved Svinesund testsenter slår alarm om risiko for importsmitte som følge av manglende kontroll. Foto: Privat
SLÅR ALARM: Ansatt Laila Bekkely ved Svinesund testsenter slår alarm om risiko for importsmitte som følge av manglende kontroll. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Ansatt Laila Bekkely ved Svinesund internasjonale testsenter forteller at de nærmest ikke tester noen ved grenseovergangen lenger. Nylig fryktet hun at kontrollen på importsmitten skulle bli enda verre, men nå har myndighetene snudd.

- Jeg synes at dagens situasjon er skremmende med tanke på at smittespredningen øker veldig, veldig fort, samtidig som at vi har null oversikt over - eller kontroll på - importsmitten til Norge, verken ved flyplasser eller grenseoverganger langs vei, sier Bekkely til Dagbladet.

Tall fra Halden kommune viser at 378 personer testet seg ved testsenteret i løpet av de tre siste ukene. På det meste, i uke 31, ble nær 17 000 personer testet ved testsenteret i løpet av ei uke.

- Vi har ingenting å gjøre, særlig på nattevakt. Sist nattevakt var det bare én bil som kjørte innom teststasjonen. Grensependlere er flinke til å følge opp grensetesting, men bortsett fra dem er det helt tilfeldig om noen kjører innom teststasjonen på tur inn til Norge.

Bekkely er utdannet helsesekretær, og har jobbet ved Svinesund testsenter siden oppstart i august 2020. Hun er særlig bekymret med tanke på alle som skal reise til Norge i forbindelse med jul og nyttår.

- Det finnes mange tusen nordmenn som ikke kan vaksinere seg av medisinske årsaker eller som er risikoutsatt, og derfor er det forferdelig skremmende med importsmitte.

SVINESUND: Her fra Svinesund i sommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SVINESUND: Her fra Svinesund i sommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Myndighetene snudde

Nylig fryktet Bekkely at det snart ikke skulle være mulig å teste seg på grensa lenger. Direktør for helse og mestring i Halden kommune, Veronica Aam, forteller til Dagbladet at de iverksatte avvikling av testsenteret for noen uker siden, noe som innebar oppsigelse av ansatte.

- Nå testes bare noen titalls personer ved testsenteret på Svinesund sammenliknet med tusenvis tidligere, sier Aam til Dagbladet og fortsetter:

- Ettersom det ikke lenger var behov for så mange ansatte, i tillegg til at vi ikke hadde noen klare indikasjoner på at vi skulle opprettholde så høy testkapasitet, startet vi avvikling av testsenteret for noen uker siden.

Men mandag snudde myndighetene.

- Mandag denne uka fikk vi derimot beskjed om at staten garanterer for videre drift i 2021 og 2022, og dermed har vi iverksatt oppskalering av kapasiteten ved testsenteret igjen, sier Aam og fortsetter:

- Flere av de ansatte som har mottatt oppsigelse, vil få tilbud om ny ansettelse. Vi har forståelse for at det er en krevende situasjon for dem, hvor man aldri helt kan vite omfanget av arbeidet eller hvor lenge testsenteret skal driftes videre.

Aam understreker at avviklingen ble iverksatt som et føre var-tiltak.

- Vi kunne ikke risikere at Halden kommune ble sittende med kostnadene for en så stor tjeneste, uten å være sikre på at vi fikk dekket kostnadene fra staten.

KØ: Slik så køene ut grenseovergangen på Svinesund i sommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KØ: Slik så køene ut grenseovergangen på Svinesund i sommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Innreiseregisteret

Dagbladet har spurt assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hva norske myndigheter gjør for å følge opp dem som skal teste seg eller gå i karantene etter ankomst til Norge.

- Alle med test- og karanteneplikt skal registrere seg i innreiseregisteret, og alle som registrerer seg i innreiseregisteret får tilsendt SMS av nasjonalt kontrollsenter med informasjon om hvilke plikter man kan ha når man ankommer Norge. Kommunene har også tilgang til data fra innreiseregisteret og kan gjennom dette følge opp innreisende, sier Nakstad til Dagbladet.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) sine tall viser at på det meste, så registrerte 19 508 personer seg daglig i innreiseregisteret. Det var i uke 31. Til sammenlikning registrerte 1313 personer seg daglig i innreiseregisteret i uke 43.

Videre viser DSBs tall at på det meste, så ankom 10 100 personer i uka på karantenehotell. Det var i uke 22. Til sammenlikning ankom 200 personer på karantenehotell i uke 43.

TORDENTALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kom med klare oppfordringer til folket for å holde smitten nede. Vis mer

Kapasitet

Det er de gjeldende reglene og unntakene som er årsaken til at betydelig færre tester seg ved grensa sammenliknet med tidligere. Norge skal nemlig ha kapasitet til å teste alle innreisende med testplikt, men ettersom det er så mange som har unntak fra testplikten, er det få som tester seg.

Nakstad åpner for at det kan bli nødvendig med testplikt for flere. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at regjeringen er forberedt på innstramming og oppskalering.

- Vi følger situasjonen tett, både i Norge og internasjonalt. I slutten av oktober besluttet regjeringen å videreføre dagens innreisetiltak inntil videre. Vi er beredt til å sette i verk innstramminger og oppskalering av tiltak dersom situasjonen forverrer seg og smittevernmyndighetene anbefaler tiltak, skriver Kjerkol i en uttalelse til Dagbladet.

Importrisiko

Nakstad mener at det er FHI som må svare på spørsmål om risiko for importsmitte, men legger til:

- Helsedirektoratet vurderer at ethvert tilfelle av importsmitte som fører til lokale utbrudd kan være belastende for kommunene å håndtere. Likevel vil ikke konsekvensen av importsmitte være like stor nå som en så stor andel av befolkningen er vaksinert. Vi tåler åpenbart mer smitte enn for er halvt år siden.

Direktør Camilla Stoltenberg sa nylig til Dagbladet at myndighetene nå gjennomgår kjeden av grensereguleringer for å se hva som gjøres for å redusere risikoen for en ny bølge med importsmitte.

- Vi ser at smitten blant annet kommer fra utbrudd på steder der det er en god del gjestearbeidere fra utlandet, for eksempel vinterfisket i Nord-Norge, og vi vet at smitten stiger i andre land, så derfor har dette blitt viktig å se på nå, sa hun og fortsatte:

- Men det er ganske vanskelig å vurdere. Det er fordi det testes få ved grensene og det vanskelig å få oversikt over eventuell importsmitte når det er få som tester seg.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

Over natta

Laila Bekkely ved Svinesund internasjonale testsenter forteller om hvordan dagens situasjon ved testsenteret er sammenliknet med da det var mest hektisk.

- Den gang testet vi flere tusen personer i døgnet, mens nå tester vi tilnærmet null personer. Vi gikk nærmest fra å teste tusen personer i døgnet til null over natta da Erna Solberg gjenåpnet landet, sier Bekkely og fortsetter:

- Folk må vite at det nå er opp til hver og en av oss å beskytte seg selv, ettersom det ikke er noen andre som gjør det for oss. På nåværende tidspunkt kan hvem som helst potensielt være smittet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer