Lakse- panikk

Norsk oppdrettsnæring setter særdeles liten pris på at det amerikanske forskningsmagasinet Scientist i går offentliggjorde en rapport om giftstoffer i oppdrettslaks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Forskningsrapporten som forteller at oppdrettslaks inneholder giftstoffer, var i går førstesidestoff i engelske aviser. Restauranter i London tar nå oppdrettslaks av menyen.

Rapporten er utarbeidet av amerikanske forskere som har undersøkt laks ved oppdrettsanlegg i åtte forskjellige land. Rapporten konkluderer med at oppdrettslaks gjennomsnittlig inneholder ti ganger mer av giftstoffet dioksin enn villaks.

- Skriker uten grunn

- Ikke spis laks mer enn tre ganger i året, sto det i går på forsida av Daily Mail, som er en av Englands mestselgende aviser.

Norske ernærings- og sjømatforskere mener amerikanerne skriker høyt uten grunn. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i Bergen har sjekket norsk oppdrettslaks siden 1997. De konkluderer med at norsk laks ikke er farlig, og at amerikanerne har brukt tallmaterialet i undersøkelsen på en kontroversiell måte. Eksportutvalget for fisk brukte i går store ressurser på å dementere den amerikanske undersøkelsen.

Informerte Japan

- Allerede i natt ble det sendt ut informasjon til det japanske markedet. Vi mener at norsk fisk er sunn, men dersom forbrukerne er bekymret, er det viktig for oss å komme ut med riktig informasjon, sa salgsdirektør for laks, Lisbeth Bjørvik-Hansen i Eksportutvalget for fisk da Dagbladet møtte henne i London i går. Oppdrettslaks er en svært viktig eksportartikkel for Norge. I løpet av 2003 ble det eksportert sjømat for til sammen 26,2 milliarder kroner. Eksportutvalget håper at de ved å informere sine kontakter kan unngå at bransjen blir skadelidende av den amerikanske rapporten.

- Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette kan få nå. Rapporter fra i dag går ut på at salget har gått som normalt. Først i neste uke vil vi se om medieoppslagene får negativ effekt på salget, sier Bjørvik-Hansen.

Kveldsavisa Evening Standard skrev i går at supermarkeder er forberedt på at kundene vil boikotte oppdrettsfisk. Samtidig skriver avisa at britiske restaurantsjefer tar oppdrettslaksen av menyen.

Dagbladet er kjent med at flere aktører i den europeiske oppdrettsbransjen mener at forskningsrapporten i Scientist kan være bestilt av amerikanske aktører som promoterer villaks. Skottland er ved siden av Norge den største eksportøren av oppdrettslaks i Europa. Skottene eksporterer hvert år laks for rundt ni milliarder kroner. Ifølge de britiske avisene er det skotsk laks som får hardest medfart i amerikanernes rapport.

- En gang var det en delikatesse. Etter oppdrettsnæringens inntog har det blitt den billigste fisken på markedet, skriver Evening Standards lederskribent.

UTSKJELT: <P>Restauranter i London tar nå oppdrettslaks av menyen.