Lakse- panikk

Norsk oppdrettsnæring setter særdeles liten pris på at det amerikanske forskningsmagasinet Scientist i går offentliggjorde en rapport om giftstoffer i oppdrettslaks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Forskningsrapporten som forteller at oppdrettslaks inneholder giftstoffer, var i går førstesidestoff i engelske aviser. Restauranter i London tar nå oppdrettslaks av menyen.

Rapporten er utarbeidet av amerikanske forskere som har undersøkt laks ved oppdrettsanlegg i åtte forskjellige land. Rapporten konkluderer med at oppdrettslaks gjennomsnittlig inneholder ti ganger mer av giftstoffet dioksin enn villaks.

- Skriker uten grunn

- Ikke spis laks mer enn tre ganger i året, sto det i går på forsida av Daily Mail, som er en av Englands mestselgende aviser.

Norske ernærings- og sjømatforskere mener amerikanerne skriker høyt uten grunn. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i Bergen har sjekket norsk oppdrettslaks siden 1997. De konkluderer med at norsk laks ikke er farlig, og at amerikanerne har brukt tallmaterialet i undersøkelsen på en kontroversiell måte. Eksportutvalget for fisk brukte i går store ressurser på å dementere den amerikanske undersøkelsen.

Informerte Japan

- Allerede i natt ble det sendt ut informasjon til det japanske markedet. Vi mener at norsk fisk er sunn, men dersom forbrukerne er bekymret, er det viktig for oss å komme ut med riktig informasjon, sa salgsdirektør for laks, Lisbeth Bjørvik-Hansen i Eksportutvalget for fisk da Dagbladet møtte henne i London i går. Oppdrettslaks er en svært viktig eksportartikkel for Norge. I løpet av 2003 ble det eksportert sjømat for til sammen 26,2 milliarder kroner. Eksportutvalget håper at de ved å informere sine kontakter kan unngå at bransjen blir skadelidende av den amerikanske rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.