Lakse-nekt koster flesk

For hver dag som går etter 10. januar, vil norske lakseprodusenter tape minst tre millioner kroner dagen på den russiske importstansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi er meget bekymret . Det er tvingende nødvendig med en løsning så fort som mulig, sier informasjonssjef Kjersti Bruheim i Fiskeri- og Havbruksnæringens fellesorganisasjon.

Akkurat nå er det jule- og nyttårsferie i Russland. Da står statsapparatet nærmest stille. Det samme gjør også lakseimporten. Så akkurat denne uka merker ikke norske lakseprodusenter noe til importstansen. Men fra tirsdag 10. januar melder de økonomiske tapene seg. Basert på verdien av norsk lakseeksport til Russland i januar i fjor, vil norske produsenter av fersk laks tape 3 millioner kroner hver dag importforbudet står. På grunn av den kraftig økte eksporten, vil det reelle tapstallet trolig være langt høyere.

Kraftig vekst

Norge eksporterte laks til Russland for 62 millioner kroner fra 10.- 31. januar i fjor. Totalt solgte norske produsenter laks for 1,1 milliarder kroner fra januar til november i fjor. Tallene for desember er ennå ikke klare, men et anslag basert på antall tonn eksportert, tyder på et laksesalg på over 150 millioner kroner bare denne måneden.

-  Russland er vårt hurtigst voksende marked for fersk laks. Det har fått stor betydning for næringen, sier Bruheim.

Møter i Moskva

Laksenæringen setter sitt håp til at Fiskeridepartementet vil finne en løsning med Russland allerede neste uke. 12. januar reiser en delegasjon, ledet av departementsråd Jørn Krog, til Moskva for å drøfte saken. Delegasjonen skal etter planen besøke laboratoriet som målte nivåene av tungmetaller i norsk laks til langt over grenseverdiene. Dette er den offisielle grunnen til det russiske importforbudet på norsk fersk laks.

Fiskeriminister Helga Pedersen skrev lille nyttårsaften et brev til sin russiske kollega Aleksej Vasiljevitsj Gardejev der hun uttrykker «uro» over importrestriksjonene.

SENDTE BREV: Fiskeriminister Helga Pedersen.