Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lakse-verdier for en milliard i fare

Norges fremste lakseelver er i fare. Verdier for opptil en milliard kroner kan gå tapt dersom lakseparasitten gyrodactylus salaris sprer seg fra Steinkjer-vassdraget til de andre elvene i Trondheimsfjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steinkjerelva var planlagt giftbehandlet denne sommeren, men rotenonbehandlingen er nå utsatt da skadevirkningene av parasitt-dreperen skal utredes nærmere.

Dermed er de øvrige elvene i Trondheimsfjorden - flere av dem blant landets aller fremste laksevassdrag - i fare for å bli smittet enda ett år.

Direktoratet for naturforvaltning har gitt sosialøkonomene Per Krokan og Ole Jørgen Mørkved i oppdrag å beregne de samfunnsmessige tap en smitte til Norges kanskje fremste lakse-fjord i verste fall vil medføre.

Det er her snakk om mulig gyro-smitte i elvene Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva og Verdalselva - alle lakse-juveler med internasjonal gull-status.

- Dersom disse elvesystemene smittes av gyrodactylus, har vi i våre foreløpige analyser kommet fram til at de samfunnsmessige tap i verste fall vil ligge i størrelsesorden en milliard kroner, sier Krokan til Dagbladet.

På tross av den overhengende smittefaren fra Steinkjer-vassdraget, har Direktoratet for naturforvaltning bestemt at ingen laksevassdrag skal giftbehandles i år.

Lærdalselva i Sogn og Fjordane, selve juvelen blant lakseelvene på Vestlandet, ble rotenonbehandlet i fjor. Så langt med positive erfaringer. I år er det av den grunn ikke lov å fiske i elva, et forbud som ennå vil vedvare i noen sesonger.

Det tar minst fire- fem år før et rotenonbehandlet vassdrag kan erklæres for friskmeldt.