Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg og det skjulte fremstøtet fra lakse-lobbyisten Frode Reppe

Lakselobbyist nagler Per Sandberg til hemmelig e-post-kanal: I dag må ministeren vitne

Fiskeriminister Per Sandberg vinket den mektige lobbyisten Frode Reppe inn på sitt kontor og tok der selv initiativ til hemmelig kontakt, fortalte Reppe i retten.

AVVISER ALT: Fiskeriminister Per Sandberg har gjentatte ganger forsikret Stortinget om at det ikke finnes noen bakkanaler til ham. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AVVISER ALT: Fiskeriminister Per Sandberg har gjentatte ganger forsikret Stortinget om at det ikke finnes noen bakkanaler til ham. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Den bitre arbeidsrettssaken mellom lobbyist Frode Reppe og hans arbeidsgiver, Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), begynte i Sør-Trøndelag tingrett denne uka.

OPPSAGT: Kalde fronter da administrerende direktør i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), Robert Eriksson, og Frode Reppe møttes før dag tre av arbeidsrettssaken som pågår i Søt-Trøndelag tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
OPPSAGT: Kalde fronter da administrerende direktør i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), Robert Eriksson, og Frode Reppe møttes før dag tre av arbeidsrettssaken som pågår i Søt-Trøndelag tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

NSL-sjef og tidligere Fremskrittspartiet-statsråd Robert Eriksson fortalte tirsdag at mistilliten til Reppe startet da skjulte framstøt mot fiskeriminister Per Sandberg, sendt til det Reppe trodde var Sandbergs private e-postadresse, ble avslørt av Dagbladet i sommer.

Det er stor spenning knyttet til statsråd Per Sandbergs vitnemål torsdag. For mens Sandberg flere ganger har opplyst Stortinget om at det ikke finnes noen bakkanaler til verken han eller hans politiske medarbeidere, har lobbyist Frode Reppe under ed kommet med helt andre opplysninger.

I retten ble det tidligere denne uka dokumentert at fiskeriminister Sandberg i 2016 ønsket å møte NSL og forskere som hadde stilt seg kritisk til Havforskningsinstituttets (HI) forskning.

Dette var omstridt stridstema, da regjeringen tidligere hadde basert seg nettopp på instituttets forskning i laksespørsmål.

Opplysningene om NSL-møtet med Sandberg kommer fram i en e-post mellom Frode Reppe og statssekretær Roy Angelvik, som er journalført på vanlig måte. Men her slutter også korrespondansen som kunne ettergås i departementets postlister.

Hevder Sandberg vinket han inn

For forskerne ønsket ikke å møte fiskeriministeren dersom det ble et offisielt møte. Frode Reppe svarte derfor på henvendelsen i en privat e-post til statssekretær Angelvik. Tidspunktet for møtet med Per Sandberg ble derfor ikke kjent.

Ifølge Reppe tok ikke forskerne sjansen på et møte på «stortingstrappa» av frykt for hvordan dette kunne ramme deres egen kommersielle virksomhet. Dette har flere vitner bekreftet i retten.

Dagbladet får opplyst at i dialogen som fulgte, skal det ha blitt avtalt et møte mellom NSL, forskerne og fiskeriminister Per Sandberg den 18. mai 2016. Frode Reppe har forklart i retten at han etter møtet hos fiskeriministeren ble vinket inn igjen til Per Sandberg.

KJEMPER: Frode Reppe før dag to av arbeidsrettssaken der Reppe mener at oppsigelsen fra NSL er ugyldig.  Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KJEMPER: Frode Reppe før dag to av arbeidsrettssaken der Reppe mener at oppsigelsen fra NSL er ugyldig. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Han fortalte at det var etter dette framstøtet at Sandberg under fire øyne ga ham sin private e-postadresse.

- Han vinket meg inn på kontoret, der han ga meg e-posten på en lapp, fortalte Reppe i sitt vitnemål.

- Jeg ba aldri om å få e-postadressen til Sandberg. Det var ikke jeg som valgte «kjøkkenveien». Sandberg ville ha informasjon. Det kan jeg forstå, forklarte Frode Reppe.

Ikke uvanlig

- Jeg hadde ikke den vanlige mailadressen hans. For å være helt ærlig tror jeg ikke det er uvanlig at statsråder gir fra seg private e-postadresser. Jeg tror dette foregår i samfunnet. Det er jo ikke for ingenting at man vil ha et lobbyregister i Norge. Det er jeg enig i at vi burde ha, forklarte Reppe videre.

Reppe sier han orienterte ledelsen i NSL, og at han gjorde det klart at han hadde Sandbergs private gmail-adresse. Han hevder han bare fikk positive tilbakemeldinger på dette. Dette bekreftet daværende daglig leder i NSL, Svein Reppe, i retten på onsdag. Svein Reppe er Frode Reppes bror.

- Frode Reppe sa at han fikk e-post-adressen til Per Sandberg. Så bra, sa jeg. Når han fikk en privat adresse, så regner jeg med at det er forventet at han skal bruke den. Han hadde jo ikke fått den for å sende han spam eller pornografi til fiskeriministeren, sier Svein Reppe.

Flere av e-postene som ble sendt til Roy Angelvik og forsøkt sendt til Per Sandberg har blitt journalført etter at Dagbladet avslørte den skjulte e-post-kanalen.

- Ingen bakkanal

I september i 2017 konfronterte Fiskeribladet Per Sandberg med opplysningene om at han skulle ha gitt sin private e-post til Frode Reppe.

- Jeg ga han ikke min private e-postadresse, sa Sandberg til Fiskeribladet.

- Du står altså ved at du ikke ba Reppe ta kontakt om de vanskelige sakene via din private e-postadresse, spurte Fiskeribladets journalist.

- Det stemmer. Det har jeg aldri gjort, svarte Sandberg.

Per Sandberg har hittil overfor Dagbladet ikke ønsket å kommentere påstandene fra Frode Reppe, som står i stor kontrast til hva han flere ganger har opplyst Stortinget om:

«Det finnes ingen hemmelig bakkanal til verken meg eller andre i min politiske stab», skrev Sandberg i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen i fjor.

Frode Reppe har ikke hatt mulighet til å kommentere saken utover det som blir sagt i retten. Ifølge Frode Reppes advokat, Nina Sandnes, kan han ikke det.

FORBEREDELSER: Frode Reppe og advokat Nina Sandnes før dag to av arbeidsrettssaken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FORBEREDELSER: Frode Reppe og advokat Nina Sandnes før dag to av arbeidsrettssaken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Frode Reppe har mottatt en instruks fra Robert Eriksson om å ikke uttale seg til media, mens Eriksson selv kan kritisere min klient så mye han vil i offentligheten. Han er i realiteten fratatt sin alminnelige ytringsfrihet, sier advokat Nina Sandnes.

Dagbladet har vært i kontakt med Erikssons advokater om den påståtte munnkurven for å kunne intervjue Reppe, men ønsket om å oppheve instruksen ble ikke etterkommet.

Da Robert Eriksson vitnet i retten kom han med kraftig kritikk av Frode Reppes håndtering av e-post-avsløringene. Han gjentok seinere kritikken i et intervju med Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!