Lakselusmedisin får skylda for reke-krise

Rekene rammes.

SLITER: Oppdrett av laks er blitt en stor næring, men middelet som brukes til drepe lakselus gjør livet surt for en annen del av fiskeindustrien, nemlig rekefisket.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLITER: Oppdrett av laks er blitt en stor næring, men middelet som brukes til drepe lakselus gjør livet surt for en annen del av fiskeindustrien, nemlig rekefisket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oppdrett av laks er blitt en stor næring, men middelet som brukes til drepe lakselus gjør livet surt for en annen del av fiskeindustrien, nemlig rekefisket.

- Oppdrettsnæringen har endret på alt. Rekene rammes: De er blitt syke eller mindre - eller helt borte, sier rekefisker Ulf Garstad til VG. Han har fisket reker i 40 år og er en av mange som har sett livet i havet forandre seg ettersom oppdrettsvirksomheten har vokst.

- Jeg er ingen motstander av oppdrettsnæringen, men mine opplevelser er at den ikke er bærekraftig over tid fordi den ikke greier og hanskes med sykdommer og lus uten å påføre naturen stor skade, forklarer Garstad. Han sier tester av reker med skader på skallet viste at de inneholdt diflubenzuron, som brukes til å bekjempe lakselus.

- Vi skal være varsomme med å trekke bredere konklusjoner, men resultatene av våre undersøkelser viser at reker som får lakselus-medisin, i stor grad dør, sier forsker Renee Katrin Bechmann ved forskningsinstituttet IRIS i Stavanger.

Kommunikasjonssjef Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening forstår rekefiskernes bekymring

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.